Jak na jídelníček na horách?

  • Jak na to?

Čeká vás víkend nebo snad dokonce celý týden na horách? Pak se určitě těšíte na klid, přírodu a pořádnou lyžovačku. Na čerstvém vzduchu ale taky pořádně vyhládne. Popřemýšlejte dopředu, co budete po návratu z lyžování jíst, ať se nevrhnete na první věc, co vám přijde pod ruku. Abyste si pochutnali, doplnili ztracenou energii a zahřáli se, přinášíme vám recepty na jednoduché a rychlé vaření.

 

Kdo je připraven, není překvapen

Než vyrazíte na hory, zvažte následující: na jak dlouho jedete, pro kolik lidí budete jídlo připravovat nebo jak daleko je obchod. 

Zjistěte také, jak je vybavená kuchyň v místě, kde budete bydlet. Zda je k dispozici lednice, mrazák, případně toustovač, mikrovlnná trouba apod. Tomu svoje plány přizpůsobte.

Hodit se budou i další tipy:

  • Jedete na hory s partou? Nebojte se delegovat. A to jak přípravu samotného jídla nebo pomoc v kuchyni.
  • Kromě samotných surovin nezapomeňte přibalit také koření, sůl nebo olej. V mnoha chatách bývají k dispozici, nemusí to ale být pravidlem.
  • Neplýtvejte a šikovně využijte zbytky: uvařili jste moc brambor? Zkuste naše placky. Zbyla rýže? Poslouží druhý den jako základ rýžové kaše

Snídaně je základ dne

Ráno dělá den a na horách to platí dvojnásob. S prázdným žaludkem by se vám ven do zimy ani nechtělo. Zkuste třeba snídaňový crumble se sezónním ovocem a jogurtem. Milovníky sladkých snídaní potěší mrkvové lívance. Nejen děti si rády pochutnají na tvarohových vaflích. Radši něco slaného? Vydatnou snídaní je frittata s bazalkovým pestem.

Oběd na horách

Obvykle je řešením poobědvat na svahu. Pokud se vracíte na chatu i na oběd, žádá si to něco rychlého. Nejlépe taková jídla, která nachystáte den předem a pak jen ohřejete. Ideální jsou proto vydatné polévky. Na blogu Gusto Academy jich pro inspiraci najdete velkou spoustu.

Namátkou můžeme zmínit čočkovou polévku, která vás zahřeje, pokud dáváte přednost červené čočce můžete vyzkoušet rajčatovou polévku s červenou čočkou. Do třetice pro vás máme tip na polévku z černé čočky. Milovníky krémových polévek potěší krémová zelená polévka z pórku a špenátu nebo mrkvový krém s batáty. Polévku ještě doporučujeme dále doplnit pečivem: třeba krajícem kváskového chleba.

Pořádná večeře

Večeře bývá při dovolené na horách hlavním jídlem dne. To ale neznamená, že je třeba vařit složitě. 

Jistotou, která boduje i u dětí je sekaná s bramborovou kaší. Nahlédněte i do našeho článku, kde najdete výčet těch nejoblíbenějších dětských jídel, která můžete připravit i na horách. Myslíme i na vegetariány a pro ně máme připravenou čočkovou variantu sekané.

Dalším jídlem, které nemůže zklamat, jsou těstoviny. Hodí se pro další úpravu, jako je zapékání. Tak snadno připravíte i více porcí dopředu. Pokud je ve vaší partě nebo rodině nějaký bezlepkář, obvykle stačí sáhnout po bezlepkové variantě těstovin, aniž byste museli chystat zvlášť celé jídlo.

Po celém dni na lyžích přijde přijde vhod boloňská omáčka. Zajímavou variací jsou pak zapečené palačinky s mletým masem. Ideální jsou také jídla z jednoho hrnce nebo pánve. Tím je třeba kuře na paprice.

Pečené kuře je pak vděčným jídlem, kterého existuje nespočet variant. Zkuste třeba tohle bylinkové s bramborovo-mrkvovým pyré. Že zbylo? Maso dále využijte do wrapů, tortill, rizota nebo toastů.

Svačiny

Přes den se vybavte většími nebo menšími svačinami. Z těch menších poslouží různé flapjacky, tyčinky nebo oříšky. Poslední zmíněné najdete v Bille pod privátní značkou Nice Bites. Výhodou je, že mají recyklovatelný a znovu uzavíratelný obal. V sortimentu je také sušené nebo kandované ovoce, které může být zajímavým zpestřením jídelníčku. Malá balení oříšků (i v kombinaci se sušeným ovocem) jsou ideálním parťákem do kapsy nebo batohu. A to se na horách hodí. 

Větší svačinou pak mohou být obložené sendviče nebo zapečené toasty. Šunka se sýrem je klasika všech klasik, ale zužitkovat můžete i zbylé pečené maso. Možná se vám bude hodit inspirace na pomazánky.

A ještě jedna rada na závěr: nezapomínejte pít! V chladu máme menší pocit žízně a studená voda nám nechutná. Proto si do batůžku přibalte termosku s ovocným nebo bylinkovým čajem.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte