Jelení kýta s rozinkovou omáčkou a bramborovými rösti

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Podzim přeje zvěřinovým pochoutkám opravdu bohatě. Připravte si doma skvělou jelení kýtu s bramborovými rösti podle Honzy Punčocháře. K dokonalosti celý pokrm dovede rozinková omáčka s červeným vínem.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na maso
  • Jelení kýta 800 g
  • Uzený špek 100 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej
  • Cibule bílá 1 ks
  • Kořenová zelenina 180 g
  • Červený vinný ocet 100 ml
  • Červené víno 300 ml
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Celý pepř
  • České máslo 84 % mléčného tuku 80 g
  • Omáčka
  • Rozinky 100 g
  • Červené víno
  • Příloha
  • Syrové brambory 700 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
  • Řepkový olej
  • České máslo 84 % mléčného tuku 60 g

 Postup na jelení kýtu

  1. Jelení kytu osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji.
  2. Maso vyjměte a přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a uzenou slaninu.
  3. Důkladně orestujte a postupně podlévejte vodou (nebo vínem). Tekutinu nechte vždy odvařit.
  4. Opakujte alespoň 5x, aby vznikl hodně tmavý základ.
  5. Rozinky namočte do červeného vína a vinného octa nechte nabobtnat.
  6. Červené víno s rozinkami vlijte do základu, přidejte divoké koření, vraťte i jelení kýtu, aby byla zcela ponořená (případně dolijeme vodou).
  7. Maso pečte do měkka (cca 1 hodinu) v troubě vyhřáté na 140 °C, pokud vaše trouba nabízí, zapněte program pečení s párou.
  8. Maso vyjměte a odložte. Výpek nalijte do hrnce, provařte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a můžete podávat.

Postup rösti

  1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte do třičtvrtě uvaření. Brambory nechte vychladnout oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Brambory osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
  3. Do pánve dejte olej a pánev nechte rozpálit.
  4. Do rozehřáté pánve dejte nastrouhané brambory a smažte dozlatova.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte