Pečený jelení hřbet se zeleninou a celerovými hranolky

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Zvěřina se v zimě na našich stolech objevuje poměrně často. A není divu, je to opravdu výborné maso. Tentokrát pro vás máme recept na jelení hřbet se spoustou zeleniny. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Jelení hřbet 600 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Tymián 2 snítka
  • Olej 5 lžíce
  • České máslo 84 % mléčného tuku 90 g
  • Rozmarýn 2 snítka
  • Celer s natí 200 g
  • Sušené bylinky
  • Růžičková kapusta 200 g
  • Šalotka 4 ks
  • Česnek balený 2 stroužek
  • Krémové žampiony 200 g
  • Červené víno 200 ml
  • Hladkolistá petržel 1 svazek
  • Šťáva z citronu 0.5 ks

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Jelení hřbet zbavte blány, osolte, opepřete a vetřete do něj nasekaný tymián. Okořeněné maso vložte do pánve s rozpáleným olejem a opečte zprudka 2 minuty ze všech stran tak, aby se zatáhlo a získalo tmavou barvu.
  2. Poté hřbet vyjměte a přemístěte do pekáčku. Do pánve, ve které jste připravovali maso, dejte polovinu nasekaného rozmarýnu a třetinu másla, které nechte rozpustit a prohřát.
  3. Vzniklým výpekem přelijte zatažený jelení hřbet v pekáčku, vložte do rozpálené trouby a dle velikosti masa pečte 10–20 minut.
  4. Celer nakrájejte na tenčí hranolky a povařte přibližně 4 minuty ve vroucí osolené vodě. Poté je sceďte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, přidejte bylinky a rukama promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
  5. Kapustičky očistěte a spařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Šalotku nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Žampiony očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  6. Do pánve dejte polovi­nu zbylého másla a chvíli na něm restujte šalotky společně s česnekem. Po chvíli přidejte žampiony, přepůlené kapustičky a restujte ještě 3 minuty.
  7. Osolte, opepřete, přilijte červené víno, výpek z pečeného hřbetu a vhoďte zbytek rozmarýnu. Vše povařte asi 15 minut.
  8. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a zbylé máslo. Již nevařte!
  9. Upečený hřbet podávejte zakápnutý šťávou z citronu, společně s kapustičkami a celerovými hranolky. 

Gusto tip: pokud nemáte k dispozici jelení hřbet, můžete použít například vepřovou panenku. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte