Zvěřina se v zimě na našich stolech objevuje poměrně často. A není divu, je to opravdu výborné maso. Tentokrát pro vás máme recept na jelení hřbet se spoustou zeleniny. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření.
Pečený jelení hřbet se zeleninou a celerovými hranolky
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Masové recepty
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Jelení hřbet zbavte blány, osolte, opepřete a vetřete do něj nasekaný tymián. Okořeněné maso vložte do pánve s rozpáleným olejem a opečte zprudka 2 minuty ze všech stran tak, aby se zatáhlo a získalo tmavou barvu.
- Poté hřbet vyjměte a přemístěte do pekáčku. Do pánve, ve které jste připravovali maso, dejte polovinu nasekaného rozmarýnu a třetinu másla, které nechte rozpustit a prohřát.
- Vzniklým výpekem přelijte zatažený jelení hřbet v pekáčku, vložte do rozpálené trouby a dle velikosti masa pečte 10–20 minut.
- Celer nakrájejte na tenčí hranolky a povařte přibližně 4 minuty ve vroucí osolené vodě. Poté je sceďte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte trochou oleje, přidejte bylinky a rukama promíchejte. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
- Kapustičky očistěte a spařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Šalotku nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. Žampiony očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Do pánve dejte polovinu zbylého másla a chvíli na něm restujte šalotky společně s česnekem. Po chvíli přidejte žampiony, přepůlené kapustičky a restujte ještě 3 minuty.
- Osolte, opepřete, přilijte červené víno, výpek z pečeného hřbetu a vhoďte zbytek rozmarýnu. Vše povařte asi 15 minut.
- Na závěr přidejte nasekanou petrželku a zbylé máslo. Již nevařte!
- Upečený hřbet podávejte zakápnutý šťávou z citronu, společně s kapustičkami a celerovými hranolky.