Rajčatová polévka s červenou čočkou

  • střední
  • do 60 minut
  • Polévky, Vege & vegan

3.2

19x hodnoceno

Poctivá polévka, která opravdu zahřeje. Věříme, že taková jídla vás vždy potěší, obzvlášť během zimních měsíců. Vyzkoušejte tentokrát rajčatovou polévkou, kterou vylepšete červenou čočkou, bylinkami a sýrem feta.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nakrájejte na kolečka.
  2. Mrkve očistěte, omyjte a nakrájejte na půlkolečka. Česnek oloupejte. Rajče ideálně oloupejte (můžete jej naříznout do mřížky a slupku stáhnout, popř. předtím spařit v horké vodě) a nakrájejte na větší kostky.
  3. Čočku propláchněte horkou/vroucí vodou a poté studenou. Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a opékejte cibuli dozlatova.
  4. Dále přidejte pórek a mrkev a také orestujte.
  5. Pokračujte přidáním utřeného nebo prolisovaného česneku a jen chvíli opékejte, dokud se nerozvoní.⁠
  6. Ihned poté přidejte rajče, konzervu rajčat a promíchejte.
  7. Do hrnce přilijte vývar, přihoďte nové koření, pepř, bobkový list, snítku bylinek, osolte a zamíchejte.
  8. Takto nechte na středním plameni cca 15 minut probublávat.
  9. Poté do hrnce přidejte čočku a vařte dalších cca 10–15 minut, dokud není čočka hotová.
  10. Nakonec polévku dochuťte solí.⁠
  11. Podávejte s najemno nastrouhaným pecorinem, parmezánem nebo rozdrobenou fetou.
  12. Všechny tyto sýry jsou velmi výrazné a slané, takže polévku skvěle dochutí.
  13. Zdobit můžete lístečky čerstvých bylinek jako je oregano, tymián nebo i bazalka.
  14. Podávejte s čerstvým pečivem.⁠

Tipy od Mamachef

  • pokud z polévky nechcete později "lovit" větvičky bylinek, můžete je předem svázat potravinářským provázkem – lépe je pak díky němu najdete. druhou možností je obrat ze snítky pouze lístečky.⁠

  • do polévky můžete přidat i těstoviny. buď již uvařené, případně je vhoďte do polévky spolu s čočkou – pak ale ideálně přidejte alespoň 250 ml vývaru.⁠

Další recepty od Martiny najdete na jejím blogu mamachef.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte