Recepty s čočkou

Tolik oblíbená luštěnina, bez které si nedovedeme představit novoroční oběd – čočka hnědá a tmavozelená. V posledních letech se však do našich končin probojovávají i exotičtější formy čočky, čočka červená a čočka černá (beluga). Čočka obsahuje rostlinné bílkoviny a je bohatým zdrojem vlákniny, je proto velmi prospěšná pro naše zdraví. Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Čočka hnědá a tmavozelená je vysoce energetická a výživná luštěnina s nízkým obsahem tuku, je bohatá na kyselinu listovou a železo. Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Černá čočka (beluga) patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má 24 g bílkovin, hodně vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je i bohatým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). 

hero-background