Jarní zeleninová polévka vás zahřeje i zasytí během chladnějších jarních dnů. Krémová pórková polévka se špenátem se perfektně hodí do menu na zelený čtvrtek, ale své místo si jistě najde i jindy.
Krémová zelená polévka z pórku a špenátu
- velmi snadné
- do 30 minut
- Polévky
4.5
4x hodnoceno
Postup
- Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka. Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
- Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
- Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
- Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním stupni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15–20 minut.
- Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
- Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
- Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
- Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150 °C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
- Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenátu, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.