Krémová zelená polévka z pórku a špenátu

  • velmi snadné
  • do 30 minut
  • Polévky

4.3

3x hodnoceno

Jarní zeleninová polévka vás zahřeje i zasytí během chladnějších jarních dnů. Krémová pórková polévka se špenátem se perfektně hodí do menu na zelený čtvrtek, ale své místo si jistě najde i jindy.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Očistěný a omytý pórek nakrájejte na silná kolečka. Oloupaný a omytý batát nakrájejte na střední kostky.
  2. Ve středně velkým hrnci rozehřejte tuk a orestujte pórek tak, aby se lehce opekl.
  3. Přidejte kousky batát, krátce orestujte.
  4. Vše zalijte vodou nebo vývarem spolu s mlékem. Přidejte 3 kuličky nového koření, lžičku soli a vařte na středním stupni, dokud zelenina nezměkne, tj. cca 15–20 minut.
  5. Poté stáhněte z plotny, vyndejte kuličky nového koření, přidejte lístky baby špenátu a nechte je v horké tekutině spařit.
  6. Přidejte smetanu a vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru. Ještě krémovější konzistenci získáte rozmixováním ve stolním výkonnějším mixéru.
  7. Vraťte zpět na plotnu a přidejte do polévky najemno nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí a až poté dochuťte dle potřeby solí.
  8. Polévku můžete podávat s křupavými krutony, které připravíte snadno ze staršího pečiva, které by jinak nemělo již využití. Nakrájené kostky nebo tenké plátky pečiva dejte na plech a pečte v troubě na 150 °C, dokud nebudou jednotlivé kousky zlatavé a křupavé.
  9. Také můžete polévku dozdobit lístky baby špenátu, mikrobylinkami, kapkou smetany, troškou pesta nebo opraženými lískovými oříšky.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte