Mrkvový krém s batáty

  • velmi snadné
  • do 60 minut
  • Polévky

3.5

2x hodnoceno

V zimě přijde vhod polévka, která zahřeje. Mrkvový krém s batáty je skvělá volba. Nejen, že se zahřejete, ale ještě si pochutnáte. Příprava je velice jednoduchá i rychlá, servírovat ji můžete během hodinky.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Šalotka 1 ks
  • Česnek balený 2 stroužek
  • Zázvor 1 cm
  • Batáty 1 ks
  • Mrkev 500 g
  • Kokosové mléko (BILLA Bio) 400 ml
  • Zeleninový vývar 400 ml
  • Kari pasta 1 lžíce
  • Arašídové máslo 1 lžíce
  • Šťáva z limetky 1 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Na ozdobu
  • Arašídy
  • Čerstvé chilli papričky
  • Koriandr
  • Kokosové hoblinky
  • Granátové jablko

Postup

  1. Šalotku nasekejte najemno a v hlubší pánvi ji na lžíci oleje osmahněte do zlatova.
  2. Po chvilce přidejte rozdrcený česnek a nastrouhaný zázvor. Ještě pár minut společně restujte.
  3. Přidejte kokosové mléko, vývar, arašídové máslo a kari pastu.
  4. Mrkev a batáty oloupejte a nakrájejte na malé kostky.
  5. Přiveďte k varu a zakryté pokličkou nechte vařit cca 20 minut, dokud nejsou batáty a mrkev měkké.
  6. Potom jednoduše rozmixujte. Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, přidejte ještě trochu vody nebo vývaru. Dochuťte šťávou z limety, solí a pepřem.

Gusto tip: kokosové mléko nelze brát jako zdravější alternativu klasického kravského mléka. Jedná se spíše o náhradu smetany. Kokosové mléko ocení vegani a ti, které trápí intolerance laktózy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka.

Ve 100 ml kokosového mléka je 19 g tuku, z toho 18 g je nasycených mastných kyselin, kterými bychom v jídelníčku měli šetřit. Jídla s kokosovým mlékem jsou často velmi kalorická. Ve vyváženém pestrém jídelníčku ale svoje místo mít mohou.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte