Omáčky k české kuchyni zkrátka patří. Tentokrát jsme pro vás připravili oblíbené kuře na paprice, které se nejčastěji podává s knedlíkem nebo těstovinami, ale vyzkoušet můžete i rýži nebo gnocci. Příprava sice chvíli trvá, ale rozhodně si na něm pochutná celá rodina.
Kuře na paprice
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
2.3
4x hodnoceno
Postup
- Kuřecí prsa očistěte (popř. oddělte nejdříve od kosti) a rozkrojte podélně napůl. Osolte.
- Cibuli oloupejte, z pórku odstraňte horní vrstvu a omyjte, kořenovou zeleninu oloupejte a umyjte. Cibuli nakrájejte najemno, pórek a kořenovou zeleninu krájejte na kolečka.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a maso opečte zprudka z obou stran do zlatova, dejte stranou z hrnce.
- Pokud je třeba přidejte do hrnce trošku tuku a restujte pozvolna cibulku dozlatova. Dále přidejte a orestujte pórek a poté i kořenovou zeleninu. Zelenina by měla lehce zkaramelizovat.
- Pokračujte přidáním a orestováním protlaku. Zaprašte i oběma druhy papriky a krátce opečte.
- Přidejte bobkový list a vše zalijte vývarem. Vraťte opečené kuřecí maso zpět do hrnce. Maso by mělo být zcela ponořené, v případě potřeby přidejte vývar.
- Hrnec přiklopte poklicí a vařte při střední teplotě cca 30–40 minut.
- Jakmile je kuřecí maso měkké tak, že jde krájet lžící a zelenina zcela měkká, odstavte z plotny a maso opět vytáhněte ven. Základ omáčky rozmixujte dohladka.
- Pokud by byla omáčka příliš řídká, můžete smíchat cca 2–3 lžíce hladké mouky se smetanou (popř. i troškou vývaru, dle hustoty) a přidat ji do omáčky, v opačném případě přidejte pouze smetanu. V obou případech nechte poté ještě provařit i spolu s masem, které vrátíte do omáčky.
- Do hotové omáčky vmíchejte lžíci másla, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, zakysanou smetanou nebo citronovou šťávou.
- Podávejte s těstovinami, gnocchami nebo rýží.