Kuře na paprice

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

2.7

14x hodnoceno

Omáčky k české kuchyni zkrátka patří. Tentokrát jsme pro vás připravili oblíbené kuře na paprice, které se nejčastěji podává s knedlíkem nebo těstovinami, ale vyzkoušet můžete i rýži nebo gnocci. Příprava sice chvíli trvá, ale rozhodně si na něm pochutná celá rodina.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Kuřecí prsa 600 g
  • Cibule bílá 1 ks
  • Pórek 0.3332 ks
  • Mrkev 3 ks
  • Kořenová petržel 1 ks
  • Olej 2 lžíce
  • Rajčatový protlak 2 lžíce
  • Sladká mletá paprika 2 lžička
  • Uzená paprika 2 lžička
  • Bobkový list 2 ks
  • Kuřecí vývar 1200 ml
  • Smetana 31% 250 ml
  • Špaldová hladká mouka
  • České máslo 84 % mléčného tuku 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř
  • Zakysaná smetana 1 lžíce

Postup

  1. Kuřecí prsa očistěte (popř. oddělte nejdříve od kosti) a rozkrojte podélně napůl. Osolte.
  2. Cibuli oloupejte, z pórku odstraňte horní vrstvu a omyjte, kořenovou zeleninu oloupejte a umyjte. Cibuli nakrájejte najemno, pórek a kořenovou zeleninu krájejte na kolečka.
  3. Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a maso opečte zprudka z obou stran do zlatova, dejte stranou z hrnce.
  4. Pokud je třeba přidejte do hrnce trošku tuku a restujte pozvolna cibulku dozlatova. Dále přidejte a orestujte pórek a poté i kořenovou zeleninu. Zelenina by měla lehce zkaramelizovat.
  5. Pokračujte přidáním a orestováním protlaku. Zaprašte i oběma druhy papriky a krátce opečte.
  6. Přidejte bobkový list a vše zalijte vývarem. Vraťte opečené kuřecí maso zpět do hrnce. Maso by mělo být zcela ponořené, v případě potřeby přidejte vývar.
  7. Hrnec přiklopte poklicí a vařte při střední teplotě cca 30–40 minut.
  8. Jakmile je kuřecí maso měkké tak, že jde krájet lžící a zelenina zcela měkká, odstavte z plotny a maso opět vytáhněte ven. Základ omáčky rozmixujte dohladka. 
  9. Pokud by byla omáčka příliš řídká, můžete smíchat cca 2–3 lžíce hladké mouky se smetanou (popř. i troškou vývaru, dle hustoty) a přidat ji do omáčky, v opačném případě přidejte pouze smetanu. V obou případech nechte poté ještě provařit i spolu s masem, které vrátíte do omáčky.
  10. Do hotové omáčky vmíchejte lžíci másla, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, zakysanou smetanou nebo citronovou šťávou.
  11. Podávejte s těstovinami, gnocchami nebo rýží.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte