Když se řekne koprovka, mnozí si vybaví školní jídelnu. A opravdu, koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem, bez masa i s vejcem a bramborem, bývá častým hostem na jídelníčcích ve školách. Honza Vorel pro vás však připravil recept na bezlepkovou koprovou omáčku, který si jistě doma oblíbíte a vezmete koprovku na milost.
Bezlepková koprovka s vejcem a bramborem
- snadné
- do 60 minut
- Hlavní chody
2.4
14x hodnoceno
Postup koprová omáčka
- Do hrnce si dáme máslo, nakrájenou cibuli a brambory a stonky z kopru.
- Na malém plameni směs pomalu potíme, nerestujeme!
- Za cca 5 minut zalijeme smetanou a mlékem a vaříme doměkka.
- Mezitím si uvaříme brambory grenaile, které po uvaření scedíme, trošku rozmáčkneme dlaní a opečeme na másle s tymiánem, osolíme.
- Když jsou brambory a cibule měkké, vytáhneme stonky kopru a rozmixujeme do hladka.
- Ochutíme solí, octem a cukrem dle chuti. Koprová omáčka by měla mít sladko kyselou chuť. Jestli je omáčka příliš hustá, naředíme troškou mléka.
Postup zastřené vejce
- Do hrnce dáme vodu a trošku octa. Přivedeme k varu a snížíme plamen.
- Uděláme vír a vyklepneme do něj vejce.
- Vaříme cca 2:30 minuty.
- Servírujeme opečené brambory s koprovou omáčkou, zastřeným vejcem a velkým množstvím čerstvého kopru. Můžeme přidat zelený olej.