Poctivá boloňská omáčka sice zabere trochu víc času, ale výsledek za tu námahu rozhodně stojí! V lednici vám navíc vydrží i několik dní, takže nemusí zůstat jen u jedné porce špaget. Celý recept je zároveň bez lepku díky špagetám značky BILLA Free.
Boloňské špagety
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Předkrmy, Vaříme do 30 min
3.8
9x hodnoceno
Postup
- V kastrolu na lžíci olivového oleje zpěňte jemně nakrájenou cibulku.
- Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
- Nechte zesklovatět a vmíchejte mleté maso. Osolte a opepřete.
- Maso zprudka osmažte, pomalu přilejte po troškách víno a pozvolna redukujte.
- Přidejte rajčata i s nálevem a stáhněte plamen.
- Směs občas promíchejte a asi hodinu duste do zhoustnutí omáčky.
- V případě potřeby lehce podlijte vodou.
- Když je boloňská směs téměř hotová, okořeňte muškátovým oříškem. Poté se pusťte do vaření špaget.
- Do vysokého hrnce dejte vařit vodu, kterou poctivě osolte.
- Těstoviny vložte do vody až v okamžiku, kdy začne voda vřít.
- Těstoviny vařte asi 8–9 minut.
- Jakmile jsou al dente, sceďte je a promíchejte v kastrolu spolu s omáčkou.
- Při servírování posypte strouhaným parmezánem a nasekanou bazalkou.
Gusto tip: Recept samosřejmě nmůžete připravit i s klasickými špagetami nebo těstovinami tagliatelle.