Každá rodina má svůj léty prověřený recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci. Přestože jsme milovníky tradic, letos jsme se rozhodli nabídnout vám tři odlehčené varianty této sváteční přílohy. Pokud se i přes svátky chcete držet zdravějšího jídelníčku nebo máte chuť experimentovat, inspirujte se specialitami z nového čísla magazínu Gusto.
Bramborový salát: 3× a moderně
- snadné
- do 60 minut
- Přílohy
4.5
1,082x hodnoceno
Postup bramborový salát s červenou řepou:
- Nejprve dejte vařit brambory ve slupce do osolené vody.
- Nechte je poté vychladnout a nakrájejte na kolečka.
- Vejce uvařte natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte k bramborám.
- Přidejte na proužky nakrájenou řepu, nivu na kostičky a prolisovaný česnek.
- Promíchejte s majonézou, octem a nakrájeným koprem.
Postup bramborový salát s křenem a jablkem:
- Brambory nechte ve slupce a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Poté je nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Přesypte je do mísy, zalijte octem, olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Řapíkatý celer nakrájejte a dejte vařit do osolené vody na 30 vteřin.
- Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Jablka a ředkvičky nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám.
- Jogurt smíchejte s medem, vymačkanou šťávou z pomeranče a dochuťte solí a pepřem.
- Křen očistěte a nastrouhejte.
- Bramborový salát promíchejte s nasekanou pažitkou, řapíkatým celerem, strouhaným křenem a ochuceným jogurtem.
Pečený vánoční salát:
- Předehřejte troubu na 220 °C. Batáty omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé hranolky.
- Veškerou zbylou zeleninu oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev a pastinák na kolečka, řepu na stejně velké kusy.
- Zeleninu promastěte olejem, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 40 minut.
- Cottage sýr smíchejte se šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Ještě teplou zeleninu promíchejte s ochuceným cottagem a nakrájenou jarní cibulkou.
GUSTO TIP:
Na Gusto Academy najdete i skvělý článek s tipy, jak vybrat brambory, co je potřeba vědět o skladování nebo proč se během vaření přidává k bramborám kmín.