Poctivá bramboračka s vejcem

  • snadné
  • do 60 minut
  • Polévky, Večeře

4.0

1x hodnoceno

Poctivou bramboračku má snad rád úplně každý. Hromada lesních hub, česnek, majoránka a měkké kostičky brambor. My navíc rádi do bramboračky přidáváme vejce. Vyzkoušejte naši poctivou bramboračku plnou vůní, která vás zahřeje i zasytí. Podávat ji můžete s krajícem čerstvého kváskového chleba.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Houby vložte do misky a zalijte vařící vodou. Nechte je změknout a zároveň z nich vyluhovat houbový vývar.
  2. Mrkev, petržel a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na střední kostičky. Česnek oloupejte, rozpulte a vyjměte z něj střed. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na malé kostičky a nechte ve studené vodě ponořené, aby nezhnědly.
  3. Ve středním hrnci rozpusťte 3/4 másla a jakmile je zpěněné, přisypte do hrnce mrkev, petržel a celer. Restujte a tu a tam vařečkou promíchejte, aby se zelenina nepálila a zkaramelizovala rovnoměrně. Jakmile je kořenová zelenina polozlatavá, přidejte zbytek másla a cibuli. Opět tu a tam promíchejte. Jakmile je cibule polozlatavá anebo už pomalu hrozí, že by se jakákoliv část zeleniny začala pálit, přisypte do hrnce celý kmín a bobkový list. Promíchejte a nechte zhruba 1 minutu zarestovat, aby se aroma rozvonělo. Poté povrch hrnce rovnoměrně zasypte hladkou moukou, promíchejte a nechte mouku opražit. V podstatě děláte takovou zrychlenou jíšku, kdy se smíchá máslo s moukou, aby měla výsledná polévka správnou konzistenci. Poté přilijte houby i s houbovým vývarem, vývar a přidejte scezené brambory. 
  4. Polévku osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut na mírném stupni, anebo dokud nejsou brambory měkké.
  5. Po 20 minutách přidejte prolisovaný česnek, mezi prsty promnutou majoránku a libeček a do hrnce s promíchanou polévkou klepněte vejce. Vařečkou promíchejte, aby se vajíčko rozmělnilo na kousky. Nakonec pár minut provařte, poté ochutnejte a dochuťte solí, pepřem anebo troškou octu, pokud máte rádi vyvážené chutě.
  6. Servírujte s opečeným krajíčkem kváskového chleba a najemno nasekanou petrželkou.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte