Šťavnatá směs mletého masa, zapečená se sýrovou bramborovou kaší. Přesně to je pastýřský koláč, který původně vznikl v Anglii jako pokrm připravovaný ze zbytků. Vy si ho však doma klidně připravte z čerstvých surovin. My jsme použili hovězí mleté maso, ale vyzkoušet můžete i mleté jehněčí maso.
Pastýřský koláč
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Večeře, Masové recepty
3.9
16x hodnoceno
Postup
- Nejprve si nakrájejte cibuli najemno a zpěňte ji na rozpálené pánvi s trochou oleje.
- Přidejte i očištěnou a nakrájenou mrkev nadrobno a zarestujte. Připravte ingredience na dochucení, tedy koření na mletá masa, sůl a zelené bylinky, které zbavte tvrdých stonků a nasekejte nadrobno.
- Do pánve dejte mleté maso, zarestujte, přidejte část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promíchejte.
- Vzápětí přidejte krájená rajčata z plechovky, sůl, pepř, promíchejte, přikryjte poklicí, nechte přijít k varu, poté stáhněte plamen a nechte probublávat cca 40–50 minut, duste do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
- Mezitím dejte vařit vodu do hrnce, oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostky. Vařte se solí a špetkou kmínu doměkka.
- Uvařené brambory slijte, vraťte na vypnutou plotýnku, zalijte mlékem, přidejte plátky másla, přikryjte a nechte 5 minut stát.
- Poté rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošlehejte a přimíchejte i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnejte, případně dosolte.
- Zapněte troubu na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvěte masovou směs, poklaďte nakrájenými čerstvými rajčaty a posypte zbytkem nasekaných bylinek.
- Na masovou směs navrstvěte bramborovou kaši. Dle libosti můžete zahladit lžicí, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou. Jakmile máte navrstvenou bramborovou kaši, vložte do trouby a pečte dozlatova, pastýřský koláč je upečený za cca 20 minut.
Gusto Tip:
Pastýřský koláč můžete také zapéct ve více malých zapékacích miskách, dle počtu strávníků. Odpadne vám tak starost s porcováním a ještě to bude krásně vypadat.