Pastýřský koláč

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

3.9

16x hodnoceno

Šťavnatá směs mletého masa, zapečená se sýrovou bramborovou kaší. Přesně to je pastýřský koláč, který původně vznikl v Anglii jako pokrm připravovaný ze zbytků. Vy si ho však doma klidně připravte z čerstvých surovin. My jsme použili hovězí mleté maso, ale vyzkoušet můžete i mleté jehněčí maso.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Nejprve si nakrájejte cibuli najemno a zpěňte ji na rozpálené pánvi s trochou oleje.
  2. Přidejte i očištěnou a nakrájenou mrkev nadrobno a zarestujte. Připravte ingredience na dochucení, tedy koření na mletá masa, sůl a zelené bylinky, které zbavte tvrdých stonků a nasekejte nadrobno.
  3. Do pánve dejte mleté maso, zarestujte, přidejte část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promíchejte.
  4. Vzápětí přidejte krájená rajčata z plechovky, sůl, pepř, promíchejte, přikryjte poklicí, nechte přijít k varu, poté stáhněte plamen a nechte probublávat cca 40–50 minut, duste do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
  5. Mezitím dejte vařit vodu do hrnce, oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostky. Vařte se solí a špetkou kmínu doměkka.
  6. Uvařené brambory slijte, vraťte na vypnutou plotýnku, zalijte mlékem, přidejte plátky másla, přikryjte a nechte 5 minut stát.
  7. Poté rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošlehejte a přimíchejte i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnejte, případně dosolte.
  8. Zapněte troubu na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvěte masovou směs, poklaďte nakrájenými čerstvými rajčaty a posypte zbytkem nasekaných bylinek.
  9. Na masovou směs navrstvěte bramborovou kaši. Dle libosti můžete zahladit lžicí, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou. Jakmile máte navrstvenou bramborovou kaši, vložte do trouby a pečte dozlatova, pastýřský koláč je upečený za cca 20 minut.

 

Gusto Tip:

Pastýřský koláč můžete také zapéct ve více malých zapékacích miskách, dle počtu strávníků. Odpadne vám tak starost s porcováním a ještě to bude krásně vypadat.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte