Brambory s brynzou jsou léty prověřená kombinace, která se báječně hodí do podzimního období. Vyzkoušejte je doma připravit podle našeho receptu. Zbylou brynzu můžete servírovat na sucho opečené topince doplněné téměř jakoukoliv pečenou zeleninou.
Šlehaná brynza s pečenými bramborami
- snadné
- do 60 minut
- Hlavní chody, Večeře
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Brambory se slupkou důkladně omyjte a osušte. Krájejte na tenké plátky, které dávejte stranou do mísy.
- K nakrájeným bramborám přidejte olej, sůl, pepř, papriku, případně i kmín a také utřený nebo prolisovaný česnek. Vše promíchejte.
- Na plech (můžete ještě velmi zlehka potřít olejem nebo přepuštěným máslem) pokládejte plátky brambor. Jednotlivé kousky by se neměly překrývat.
- Mrkev oloupejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl nebo na čtvrtiny. Přidejte na plech k bramborám, potřete lehce olejem a osolte. Pokud se rozhodnete i pro rajčátka, dejte je předem omytá zvlášť péct v malém pekáčku s kapkou olivového oleje, solí a stroužkem česneku.
- Pečte cca 40 minut, dokud nebudou jednotlivé plátky krásně zlatavé. Ke konci pečení můžete teplotu případně lehce zvýšit.
- Během pečení si ve středně velké míse společně vyšlehejte brynzu, krémový sýr a zakysanou smetanu. Použijte šlehač nebo tyčový mixér pro jemnější konzistenci. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a dle potřeby špetkou soli.
- Šlehanou brynzu servírujte do misky spolu s pečenými mrkvičkami, rajčátky, posypané čerstvou petrželkou nebo jarní cibulkou. Podávejte s horkými plátky pečených brambor.