Pečené brambory už jste někdy určitě jedli a dobře je znáte. Říká vám však něco slovo espuma? Jestli ne, pak vězte, že v kulinářském světě se jedná o pěnu, kterou připravíte ve šlehačkové láhvi – espumě. Nemusíte se ničeho bát, protože přípravou této skvělé přílohy vás ve videu provede sám Roman Staša.
Pečené brambory s espumou
- snadné
- do 60 minut
- Přílohy
1.6
7x hodnoceno
Postup
- Brambory dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme česnek, cibuli a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut nebo do zezlátnutí.
- Ve velkém hrnci svaříme vodu, cukr, bobkový list, nové koření, vinný ocet a sušený zázvor. Mezitím cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do zavařovací sklenice společně s rozmarýnem. Jakmile rozvar přejde varem, zalejeme cibuli a necháme marinovat. Po vychladnutí můžeme zavřít a skladovat až tři týdny v lednici.
- Stonky petržele spaříme minutu v horké vodě a ihned přesuneme do ledové vody s ledem.
- Smetanu a gorgonzolu vložíme do hrnce a vaříme 3 minuty. Poté rozmixujeme dohladka, přecedíme přes jemné síto a vložíme do espumy.
- Brambory vytáhneme z trouby, stroužky česneku očistíme, pokrájíme cibuli.
- Brambory servírujeme zasypané chilli, česnekem, petrželí, cibulí, a pažitkou, vše společně promícháme.
- Espumu dáme vedle do misky.