Rajská omáčka s domácími knedlíky

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

4.5

4x hodnoceno

Nad české omáčky není, že? V tuzemských kuchařkách jich najdete hned několik, ale jedna z nejoblíbenějších je právě rajská. Milují ji dospělí i děti! Podávat ji můžete s těstovinami, knedlíkem a zároveň se k ní hodí plátek masa i mleté. Možností je zkrátka nespočet. 

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup maso a vývar:

  1. Hovězí maso dejte do litru vroucí osolené vody. Po chvíli vaření začněte sbírat pěnu.
  2. Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, mrkev a kousek celeru.
  3. Maso vařte na mírném plameni přibližně 2,5–3h doměkka.
  4. Vzniklý vývar přeceďte a použijte na rajskou omáčku.

Postup rajská omáčka: 

  1. Na másle zpěňte cibuli, přidejte bylinku a lehce zpěňte.
  2. Přisypte koření, cukr a chvilku restujte. Při restování cibule ji několikrát zalijte malým množstvím vody, aby cibule zkaramelizovala a omáčka byla tmavší.
  3. Přilijte rajčatové pyré, osolte a opepřete. Zalijte připraveným hovězím vývarem a alespoň 30 minut nechte lehce probublávat na mírném plameni.
  4. Omáčku sceďte přes sítko, zahustěte strouhaným perníkem a nechte chvilku povařit.
  5. Podle chuti dosolte či doslaďte.
  6. Hovězí maso nakrájené na plátky servírujte zalité rajskou omáčkou a přidejte domácí knedlíky.

rajska-omacka-s-knedliky-2_online_leden.jpg

Postup karlovarský knedlík:

  1. Nakrájené housky krátce opražte v troubě. Do většího hrnce nalijte vodu, lehce osolte a dejte vařit.
  2. V míse smíchhejte žloutky se solí, přidejte mléko, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte hrubou mouku.
  3. Přisypte nasekanou petrželku a opraženou housku.
  4. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který pak opatrně vmíchejte do směsi.
  5. Na pracovní plochu si rozprostřete potravinovou fólii. Z těsta tvarujte šišky, které pak zabalte do fólie a zatočte konce.
  6. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalte ho následně ještě do alobalu.
  7. Takto zabalené knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 20–25 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčejte.

NÍŽE NAJDETE RECEPT NA SKVĚLÝ HRNKOVÝ KNEDLÍK, KTERÝ HRAVĚ ZVLÁDNETE!

rajska-omacka-s-knedliky_online_leden.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte