Nad české omáčky není, že? V tuzemských kuchařkách jich najdete hned několik, ale jedna z nejoblíbenějších je právě rajská. Milují ji dospělí i děti! Podávat ji můžete s těstovinami, knedlíkem a zároveň se k ní hodí plátek masa i mleté. Možností je zkrátka nespočet.
Rajská omáčka s domácími knedlíky
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
4.4
7x hodnoceno
Postup maso a vývar:
- Hovězí maso dejte do litru vroucí osolené vody. Po chvíli vaření začněte sbírat pěnu.
- Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, mrkev a kousek celeru.
- Maso vařte na mírném plameni přibližně 2,5–3h doměkka.
- Vzniklý vývar přeceďte a použijte na rajskou omáčku.
Postup rajská omáčka:
- Na másle zpěňte cibuli, přidejte bylinku a lehce zpěňte.
- Přisypte koření, cukr a chvilku restujte. Při restování cibule ji několikrát zalijte malým množstvím vody, aby cibule zkaramelizovala a omáčka byla tmavší.
- Přilijte rajčatové pyré, osolte a opepřete. Zalijte připraveným hovězím vývarem a alespoň 30 minut nechte lehce probublávat na mírném plameni.
- Omáčku sceďte přes sítko, zahustěte strouhaným perníkem a nechte chvilku povařit.
- Podle chuti dosolte či doslaďte.
- Hovězí maso nakrájené na plátky servírujte zalité rajskou omáčkou a přidejte domácí knedlíky.
Postup karlovarský knedlík:
- Nakrájené housky krátce opražte v troubě. Do většího hrnce nalijte vodu, lehce osolte a dejte vařit.
- V míse smíchhejte žloutky se solí, přidejte mléko, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte hrubou mouku.
- Přisypte nasekanou petrželku a opraženou housku.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který pak opatrně vmíchejte do směsi.
- Na pracovní plochu si rozprostřete potravinovou fólii. Z těsta tvarujte šišky, které pak zabalte do fólie a zatočte konce.
- Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalte ho následně ještě do alobalu.
- Takto zabalené knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 20–25 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčejte.