Poctivý vývar krok za krokem

  • střední
  • více než 60 minut
  • Polévky

3.4

21x hodnoceno
Vývar, jako třeba tento kuřecí, je skvělým základem pro vaše vaření. Uděláte z něj nejen kvalitní polévku, ale pomůže vám snadno dochutit další jídla. Takový recept zkrátka ocení každý, kdo miluje poctivé domácí chutě. Pusťte si náš videorecept a naučte se kuřecí vývar hezky krok za krokem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj krky, stehna a křídla.
  2. Vše lehce osolte a pečte cca 15 minut dozlatova.
  3. Připravené kusy masa vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření a osolte.
  4. Hrnec s kuřecím masem pomalu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a pomalu táhněte 2 hodiny. 
  5. Pokud se v průběhu vaření vysráží na hladině pěna, sbírejte ji lžící nebo sítkem. Je totiž nežádoucí, zakalila by výsledný vývar.
  6. Mezitím si očistěte zeleninu; cibuli můžete nechat i se slupkou, odkrojte pouze kořen a důkladně umyjte.
  7. Po 2 hodinách pomalého táhnutí přidejte do hrnce veškerou zeleninu a vařte ještě další 2 hodiny.
  8. Po dovaření slijte zeleninu i maso přes sítko, aby se vývar dobře přecedil.
  9. Osolte a opepřete dle chuti. 

GUSTO TIPY

  • Abyste dosáhli opravdu čirého vývaru, můžete ho scedit dvakrát (poprvé přes hrubé síto, podruhé přes jemné síto s čistou mokrou utěrkou).
  • Zchlazený vývar vydrží v lednici i 4 dny (stačí ho přelít do zavařovaček) a zmrazený i 3 měsíce (na to se skvěle hodí tvořítka na led).
  • Čistý kuřecí vývar je ideální základ silné omáčky a jiných pokrmů, např. italského risotta. 
  • Pokud vaříte kuřecí vývar na polévku, můžete z vyvařených porcí kuřete obrat maso a přidat ho zpět do polévky.
  • Dlouho vařenou zeleninu již nepřidávejte, lepší je nakrájet novou na malé kostičky a na pánvi orestovat na oleji na skus.
  • Zvlášť si můžete uvařit libovolný druh těstovin a použít je jako vložku společně s masem a zeleninou.

vyvar-krok-za-krokem_online_duben_billa.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte