Vývar, jako třeba tento kuřecí, je skvělým základem pro vaše vaření. Uděláte z něj nejen kvalitní polévku, ale pomůže vám snadno dochutit další jídla. Takový recept zkrátka ocení každý, kdo miluje poctivé domácí chutě. Pusťte si náš videorecept a naučte se kuřecí vývar hezky krok za krokem.
Poctivý vývar krok za krokem
- střední
- více než 60 minut
- Polévky
3.2
37x hodnoceno
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj krky, stehna a křídla.
- Vše lehce osolte a pečte cca 15 minut dozlatova.
- Připravené kusy masa vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Přidejte bobkový list, celý pepř, nové koření a osolte.
- Hrnec s kuřecím masem pomalu přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a pomalu táhněte 2 hodiny.
- Pokud se v průběhu vaření vysráží na hladině pěna, sbírejte ji lžící nebo sítkem. Je totiž nežádoucí, zakalila by výsledný vývar.
- Mezitím si očistěte zeleninu; cibuli můžete nechat i se slupkou, odkrojte pouze kořen a důkladně umyjte.
- Po 2 hodinách pomalého táhnutí přidejte do hrnce veškerou zeleninu a vařte ještě další 2 hodiny.
- Po dovaření slijte zeleninu i maso přes sítko, aby se vývar dobře přecedil.
- Osolte a opepřete dle chuti.
GUSTO TIPY
- Abyste dosáhli opravdu čirého vývaru, můžete ho scedit dvakrát (poprvé přes hrubé síto, podruhé přes jemné síto s čistou mokrou utěrkou).
- Zchlazený vývar vydrží v lednici i 4 dny (stačí ho přelít do zavařovaček) a zmrazený i 3 měsíce (na to se skvěle hodí tvořítka na led).
- Čistý kuřecí vývar je ideální základ silné omáčky a jiných pokrmů, např. italského risotta.
- Pokud vaříte kuřecí vývar na polévku, můžete z vyvařených porcí kuřete obrat maso a přidat ho zpět do polévky.
- Dlouho vařenou zeleninu již nepřidávejte, lepší je nakrájet novou na malé kostičky a na pánvi orestovat na oleji na skus.
- Zvlášť si můžete uvařit libovolný druh těstovin a použít je jako vložku společně s masem a zeleninou.