Omáčka velouté z bílého chřestu s chorizem

  • snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Přílohy

0.0

0x hodnoceno

Slyšeli jste o velouté? Skvělá omáčka z máslové jíšky a vývaru. Veloué pochází z Francie a používá se jako základ pro přípravu dalších omáček nebo podávat s masem či vařenou zeleninou.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Šalotka 200 g
  • Chřest bílý 500 g
  • Smetana 31% 200 ml
  • Bílé víno 100 ml
  • Zeleninový vývar 500 ml
  • Tymián 20 g
  • Sůl
  • Pepř
  • České máslo 84 % mléčného tuku 60 g
  • Chorizo
  • Čerstvé bylinky

Postup

  1. Chřest oloupeme a zalomíme (tak poznáme, kde už je dřevnatý).
  2. Oloupeme a nakrájíme šalotku a na másle ji pomalu restujeme (tady se nevyplatí spěchat, potřebujeme, aby dlouhým restováním krásně zesládla). Přidáme tymián, nakrájený chřest, a ještě chvíli restujeme.
  3. Zalijeme vínem a necháme zcela vyvařit. Poté zalijeme vývarem, smetanou a vaříme doměkka.
  4. Pak celou směs vymixujeme dohladka a přepasírujeme přes hladký cedník.
  5. Chorizo nakrájíme na kostky orestujeme na pánvi. Můžeme dozdobit i olejem, který pustilo chorizo. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte