Kaštanový krém

  • snadné
  • do 60 minut
  • Polévky

4.0

1x hodnoceno

Typickou vůni a nasládlou chuť jedlých kaštanů máme neodmyslitelně spojenou s obdobím Vánoc. Možná si je s chutí dáváte na tradičních vánočních trzích. Přivítejte je ale i ve své kuchyni, třeba v podobě kaštanového krému.

Suroviny

Počet osob

-
+

Můžete je i péct, udělat z nich pyré nebo nádivku. Dobře si rozumí se sladkou i slanou chutí. V obchodech je dostupná i mouka z kaštanů, která se zase hodí na přípravu moučníků. Kaštany jsou bohaté na sacharidy, naopak bílkovin a tuku obsahují pomálu. Bohaté jsou na draslík, fosfor a vlákninu, což může prospívat vašemu zažívání. Z vitaminů můžeme jmenovat vitamin C, vitamin E a některé vitaminy ze skupiny B. V obchodě si vyberte plody nepoškozené a bez známek plísně. Něco dobrého si z nich připravte co nejdříve: nehodí se k delšímu skladování.

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte máslo (1 lžíci si nechte stranou na později).
  2. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno (trochu si odložte stranou k servírování), celer nakrájený na kostičky, řapíkatý celer nakrájený na menší kousky a čerstvý rozmarýn.
  3. Krátce orestujte. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na plátky a předvařené kaštany (pár si odložte stranou na servírování).
  4. Ještě jednou lehce orestujte, osolte a opepřete.
  5. Podlijte portským vínem a brandy, nechte vyvařit alkohol, podlijte vývarem a vařte asi 30 minut.
  6. Přilijte smetanu, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Před podáváním přilijte trochu studeného mléka a tyčovým mixérem našlehejte.
  7. V rozehřáté pánvi se lžící másla orestujte zbylou cibuli nakrájenou nadrobno.
  8. Přisypte zbylé kaštany rozlámané na menší kousky a opepřete.
  9. Do hlubokého talíře dejte orestované kaštany s cibulí, na nudličky nakrájený marinovaný zázvor a zalijte polévkou.
  10. Na závěr můžete ozdobit lístky řapíkatého celeru. 

GUSTO TIP:

DLE CHUTI MŮŽETE PODÁVAT I S PLÁTKY OPEČENÉ SLANINY A MÍSTO ZELENINOVÉHO VÝVARU POUŽÍT KUŘECÍ. 

kastanovy-krem_listopad_online.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte