Typickou vůni a nasládlou chuť jedlých kaštanů máme neodmyslitelně spojenou s obdobím Vánoc. Možná si je s chutí dáváte na tradičních vánočních trzích. Přivítejte je ale i ve své kuchyni, třeba v podobě kaštanového krému.
Kaštanový krém
- snadné
- do 60 minut
- Polévky
4.0
1x hodnoceno
Můžete je i péct, udělat z nich pyré nebo nádivku. Dobře si rozumí se sladkou i slanou chutí. V obchodech je dostupná i mouka z kaštanů, která se zase hodí na přípravu moučníků. Kaštany jsou bohaté na sacharidy, naopak bílkovin a tuku obsahují pomálu. Bohaté jsou na draslík, fosfor a vlákninu, což může prospívat vašemu zažívání. Z vitaminů můžeme jmenovat vitamin C, vitamin E a některé vitaminy ze skupiny B. V obchodě si vyberte plody nepoškozené a bez známek plísně. Něco dobrého si z nich připravte co nejdříve: nehodí se k delšímu skladování.
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo (1 lžíci si nechte stranou na později).
- Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno (trochu si odložte stranou k servírování), celer nakrájený na kostičky, řapíkatý celer nakrájený na menší kousky a čerstvý rozmarýn.
- Krátce orestujte. Přidejte oloupaný zázvor nakrájený na plátky a předvařené kaštany (pár si odložte stranou na servírování).
- Ještě jednou lehce orestujte, osolte a opepřete.
- Podlijte portským vínem a brandy, nechte vyvařit alkohol, podlijte vývarem a vařte asi 30 minut.
- Přilijte smetanu, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Před podáváním přilijte trochu studeného mléka a tyčovým mixérem našlehejte.
- V rozehřáté pánvi se lžící másla orestujte zbylou cibuli nakrájenou nadrobno.
- Přisypte zbylé kaštany rozlámané na menší kousky a opepřete.
- Do hlubokého talíře dejte orestované kaštany s cibulí, na nudličky nakrájený marinovaný zázvor a zalijte polévkou.
- Na závěr můžete ozdobit lístky řapíkatého celeru.
GUSTO TIP:
DLE CHUTI MŮŽETE PODÁVAT I S PLÁTKY OPEČENÉ SLANINY A MÍSTO ZELENINOVÉHO VÝVARU POUŽÍT KUŘECÍ.