Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
- střední
- do 30 minut
- Vaříme do 30 min, Snídaně
3.4
28x hodnoceno
Postup ztracené vejce:
- Nejdříve si připravte ztracené vejce. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté plotnu ztlumte.
- Přidejte trochu soli, ocet, ve vodě roztočte vír a opatrně do něj rozklepněte vejce.
- Bílek krásně obalí žloutek. Vejce nechte "dojít" v horké vodě asi 3–4 minuty.
- Do podávání pak nechte vejce v teplé vodě. Pokud by vám příprava před podáváním trvala déle, vejce nejdřív zchlaďte ve studené vodě (zastavíte var) a před podáváním znovu krátce prohřejte.
Postup slanina a chřest:
- Potom si opečte tousty nasucho na pánvi, orestujte plátky slaniny a oblanšírujte chřest. To znamená, že ho krátce povaříte v horké vodě na skus a poté zchladíte v ledové vodě.
- Všechny připravené suroviny na kompletní jídlo zakryjte do podávání alobalem, aby příliš nevystydly.
Postup holandská omáčka:
- A teď je na řadě poslední krok, příprava holandské omáčky.
- Vhodnou misku dejte nad vodní lázeň s mírně vroucí vodu.
- Nejprve v ní rozmíchejte žloutky, vodu a postupně přidejte hořčici a sůl.
- Dobře prošlehejte metličkou do světlejší, lehce zhoustlé směsi.
- Máslo nakrájejte na malinké kousky a po jednom postupně přidávejte k teplým žloutkům, teplotu plotny držte na minimu. Máslo se musí vždy naprosto rozpustit.
- Jakmile využijete všechno máslo, omáčka bude připomínat konzistenci majonézy.
- Plotnu vypněte. Omáčku rychle osolte a dochuťte šťávou z citronu.
- Na opečený toust dejte připravenou slaninu, chřest, přidejte ztracené vejce a zalijte hotovou omáčkou.
- Na závěr můžete ozdobit mladými výhonky bylinek.
GUSTO TIP:
OMÁČKA MUSÍ BÝT DO PODÁVÁNÍ TEPLÁ, ALE POZOR, PŘÍLIŠ VELKÝ ŽÁR JI ZASE SRAZÍ!