Kuřecí křídla s domácí teriyaki omáčkou a grilovanými batáty

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

0.0

0x hodnoceno

Kuřecí křídla patří k oblíbeným pochoutkám na grilovačkách. Kuřecí křídla v teriayaki omáčce na té vaší rozhodně nesmí chybět. Když k nim přidáte i grilované batáty, budou spokojení úplně všichni.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na maso
  • Kuřecí křídla 800 g
  • Krystalový cukr 200 g
  • Česnek balený 4 stroužky
  • Zázvor 2 cm
  • Sójová omáčka 300 ml
  • Bílý sezam 1 lžíce
  • Olej 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř
  • Grilované batáty
  • Batáty 2 ks
  • Olej 2 lžíce
  • Mleté chilli 0.5 lžička
  • Uzená paprika 0.5 lžička
  • Sušený česnek 0.5 lžička
  • Sůl
  • Pepř
  • Med květový 1 lžíce
  • Šťáva z limetky
  • Hladkolistá petržel 1 snítka

Postup

  1. Kuřecí křídla osolte, opepřete, potřete olejem a odložte do lednice.
  2. Na pánev nasypte cukr a na středním plameni vytvořte bez míchání středně hnědý karamel.
  3. Česnek a zázvor očistěte a nakrájejte najemno. Jakmile máte hotový karamel, vhoďte do něj připravený česnek se zázvorem, nechte zpěnit a zalijte sójovou omáčkou.
  4. Provařte, dokud nezískáte lehce krémovou konzistenci. 
  5. Jakmile omáčka vychladne, polovinou namarinujte kuřecí křídla a zbytek si odložte stranou. Připravená křídla vyskládejte na grilovací tácek a grilujte přibližně 25 minut, dle jejich velikosti. Během grilování je pravidelně otáčejte a potírejte omáčkou. Hotová kuřecí křídla přesuňte do větší misky a posypte sezamem. 
  6. Batáty omyjte a rozkrojte napůl. Každou půlku nařízněte do tvaru mřížky.
  7. V menší misce smíchejte olej, chilli, uzenou papriku, sušený česnek, sůl a pepř.
  8. Vzniklou směsí potřete batáty. Rozprostřete je slupkou dolů po stranách grilu a opékejte 40 minut. Poté je potřete medem a grilujte ještě asi 10 minut doměkka.
  9. Hotové batáty pokapejte šťávou z limetky a posypte nasekanou petrželkou.

Gusto tip:

Pokud nechcete křídla grilovat, můžete je péct v troubě na horkovzduch přibližně 35 minut při 185 °C.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte