Low carb stravování a vše, co jste o něm možná nevěděli

  • Jak na to?
Slyšeli jste někdy slovní spojení low carb? Low carbohydrates, přeloženo do češtiny jako nízký obsah uhlohydrátů = sacharidů. Slovy low carb se tedy označuje stravovací směr, při kterém jíte málo sacharidů, ale naopak zase hodně tuků.

I naši předci jedli málo sacharidů, a proto není tento stravovací směr pro naše tělo nijak cizí. Pokud ho chcete vyzkoušet, nepotřebujete k tomu žádné tabulky ani počítání hodnot. Začněte co nejvíc intuitivně a omezte rýži, těstoviny, pečivo, mouku, cukry a doslazování. Naopak se ale snažte jíst více kvalitních tuků, ořechů, masa, zeleniny a méně sladkého ovoce. 

Na tak razantní změnu si zatím netroufáte? Je tu i jiná cesta. Zkuste přetvářet pro vás běžná a oblíbená jídla – jeden takový tip jistě přijde vhod, náhrada špaget spiralizovanou řepou nebo cuketou!

Bramborovou kaši nebo jakoukoliv jinou přílohou zase nahraďte třeba hráškovým pyré! Dodá vám spoustu bílkovin a ještě navíc rozveselí celý talíř svou výraznou barvou.

influ_unor_mhm_hraskovepyrekure.jpg

Rozumně zkoušejte

Saláty jsou chutné a skvělé pro naše tělo, výbornou volbou je například tento z quinoy. Další možností je nahradit běžné pečivo domácím nebo kupovaným bezlepkovým. Na takový chlebíček si pak můžete mazat pomazánky všeho druhu.

Přemýšlíte, jakou dobrotu zvolit na slavnostní stůl? Nízkosacharidovou, ale delikátní? Tyto plněné papričky jsou jasnou volbou!

Když vás honí mlsná

Samozřejmě, občas přijde chuť na něco sladkého. Tyto brownies obsahují fazole a právě díky nim má pokrm mnohem více bílkovin a méně sacharidů. Vyzkoušejte je, budete mile překvapeni. Nebojte se zároveň ani hořké čokolády – snadno uspokojí všechny chutě na sladké.

Pokud jste zvyklí používat běžnou pšeničnou mouku, výbornou alternativou jsou mouky mandlové nebo kokosové. S výkonným domácím mixérem si je navíc zvládnete vyrobit i doma. Stačí umlít mandle nebo kokos najemno a mouka je na světě!

Ani tak nejste stále spokojeni a chybí vám sladká chuť? Na trhu existují i umělá sladidla - xylitol nebo stévie. Chuťově jsou sice trochu jinde než běžný cukr, ale po nějaké době si na ně zvyknete.

influ_listopad_brownies.jpg

Pořád to není ono? Důvodů může být hned několik.

  • Nejíte dostatek „skutečných“ potravin

Vyvarujte se velkému množství polotovarů a příliš zpracovaných potravin. Pro naše tělo je nejlepší jíst základní suroviny, které doma využijete při přípravě samotného pokrmu. Zaměřte se na takové, které ve složení obsahují co nejméně položek - ideálně pouze jednu.

  • Jíte málo tuků

Naše tělo tuky potřebuje a pokud energii nezískává ze sacharidů, potřebuje je o to víc. Dopřejte si kvalitní tuky v podobě ořechů, avokáda, kvalitního olivového oleje, másla, ghí nebo lososa. Rozhodně se zbavte margarínů nebo rafinovaných nekvalitních rostlinných olejů. Pokud hledáte levnější variantu zdravých tuků, zkuste nepanenský olivový olej nebo sádlo. 

  • Jíte moc bílkovin

Víme, zní to složitě. Něčeho máte jíst málo, něčeho hodně, něčeho tak akorát. Ale nebojte, relativně snadno se zorientujete a po pár týdnech už budete mít vše v malíku. Nejezte zkrátka jen to nejlibovější maso, přidejte do stravy více tuku a uzpůsobte množství bílkovin. Vaše tělo bude spokojenější. 

  • Nepřemýšlíte dopředu

Jakmile se stravujeme trochu specifičtěji, může být složitější zajít si na jídlo někde venku. Buďte připraveni a na výletě i v práci mějte po ruce sváču v podobě oříšků nebo sušeného masa, kreativitě se meze nekladou. Nebudou vás poté tolik pokoušet sacharidové bomby všude kolem.


Každému tělu vyhovuje něco jiného, a proto bychom se měli řídit hlavně tím, co nám náš organismus napovídá. Pokud máte hlad, najezte se. Pokud cítíte, že vám něco chybí, dopřejte si to v rozumné míře. Je důležité se cítit dobře a zdravě. Před každou takovou zásadní změnou je ale vždy vhodné konzultovat postup s lékařem.

Photo by NordWood Themes on Unsplash

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte