Čeká vás návštěva nebo rodinná oslava a rádi byste připravili chutné a zároveň zdravé občerstvení? Nemusí to být takový problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Máme pro vás pár zaručených tipů, díky kterým vše zvládnete na výbornou.
Jak pohostit návštěvu? Tipy na zdravé občerstvení
- Jak na to?
Stačí k pohoštění přistoupit rozumně a zkusit se řídit pár jednoduchými pravidly: zařadit více zeleniny a ovoce, pečivo vybrat celozrnné nebo žitné a pohlídat přemíru přidaného cukru nebo méně vhodného tuku. To vše vám možná zní více než povědomě, ale teorii nedokážete převést do praxe. A právě s tou vám pomůže náš dnešní článek a receptové tipy v něm.
Možná vás překvapí, že takové občerstvení bude ve výsledku barevnější a tím pádem i lákavější než “klasické” varianty.
1) Pomazánky a dipy 100x jinak
K pečivu, křupavým krekrům, tyčinkám nebo zelenině je obvykle zvykem připravit různé pomazánky a dipy. Ty nikdy nesmí chybět.
Zaměřte se na čerstvé nezrající sýry s nižším obsahem tuku (žervé, Lučina, ale i cottage) nebo bílý jogurt. Naopak s tavenými sýry, máslem nebo majonézou spíše šetřete.
Nejen vegany pak potěšíte hummusem a dalšími rostlinnými pomazánkami.
A jakými recepty se blýsknout?
- Vyzkoušejte domácí hummus na dva způsoby
- Jistě si také vyberete z nepřeberného množství našich receptů na pomazánky.
- Zelenině sluší netradiční dipy
- Oblíbenou variantou je i avokádové guacamole
- Každou návštěvu pak oslníte čerstvými závitky s tofu a omáčkou z arašídového másla
2) Nestárnoucí klasika: obložené talíře
I tak “obyčejná” věc, jako je obložený talíř, může být nevšedním kulinářským zážitkem. Nekvalitní salám nebo majonézové saláty ale nečekejte. S přípravou talíře si pořádně vyhrajte: zařaďte kvalitní suroviny, nezapomeňte ani na barvy a křupavý element.
Jak na to?
ozdobou a taky nepostradatelnou součástí je zelenina. Využijte jejích různých barev a tvarů: ředkvičky na půlky, mrkvové nebo okurkové hranolky, křupavé listy salátu. Nebojte se ani tepelně upravené zeleniny: skvělá je třeba grilovaná cuketa či žampiony, pečená řepa nebo dýně.
- tučnější sýry a šunky nakombinujte s jejich méně tučnými variantami
- bokem nachystejte celozrnné či žitné pečivo, přidat můžete i křupavé krekry a tyčinky
- k namáčení zeleniny se výborně hodí lehké jogurtové a tvarohové dipy, které jsme zmínili výše.
3) Efektivní dezerty do skleniček a jednoduché sušenky
Nebojte, ani na milovníky sladkých receptů jsme nezapomněli. Dezerty do skleniček jsou prostě skvělé! Krásně vypadají, skvěle chutnají a nemusíte se zabývat dalším krájením nebo porcováním. Stačí jen popadnout lžičku a pustit se do nich.
- Vyzkoušejte jogurtovou panna cottu s ovocným rozvarem
- Dort do skleničky s čoko sušenkami
- Milovníky tiramisu pak určitě potěšíte netradičním chia pudinkem
Kupované sušenky, které často obsahují příliš cukru nebo nevhodného cukru vyměňte za ty doma upečené. Jsou jednoduché na přípravu, a kromě pohoštění pro návštěvu se také hodí jako svačina do práce nebo školy. V tom případě je stačí doplnit mléčným výrobkem: bílým jogurtem nebo kefírem.
- Vyzkoušejte ovesné sušenky s banánem
- Milovníky čokolády určitě nezklamou ořechové cookies
4) Domácí zmrzlina a nanuky
Blížící se léto se bez osvěžení v podobě zmrzlin a nanuků neobejde. A vlastně ani nemusí. Už dávno totiž neplatí, že zmrzlina nebo nanuk jsou výživové “hříchy”. Naopak se může jednat o vhodný dezert po rodinném obědě. Z nutričního hlediska jsou skvělé např. tvarohové či jogurtové zmrzliny a nanuky.
Pokud chcete mít jistotu, že jsou vaše zmrzliny opravdu zdravé, vyrobte si je doma. Nebojte se, není to nic složitého. Stačí si pořídit formičky na nanuky a pustit se do domácí výroby. Fantazii se meze nekladou, vykouzlit můžete sorbety, nanuky i smetanové pochoutky. Pokud mezi návštěvníky bude nějaký vegan, určitě ho potěšíte svěží meruňkovou zmrzlinou. Děti i dospělí si určitě pochutnají i na jahodových nanucích v čokoládě.
Zdravé občerstvení může být zábavné a velmi chutné. Skvělé je na něm i to, že si na něm můžete pochutnat i ve chvíli, že se snažíte shodit nějaké to kilo.