Jak pohostit návštěvu? Tipy na zdravé občerstvení

  • Jak na to?

Čeká vás návštěva nebo rodinná oslava a rádi byste připravili chutné a zároveň zdravé občerstvení? Nemusí to být takový problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Máme pro vás pár zaručených tipů, díky kterým vše zvládnete na výbornou.

Stačí k pohoštění přistoupit rozumně a zkusit se řídit pár jednoduchými pravidly: zařadit více zeleniny a ovoce, pečivo vybrat celozrnné nebo žitné a pohlídat přemíru přidaného cukru nebo méně vhodného tuku. To vše vám možná zní více než povědomě, ale teorii nedokážete převést do praxe. A právě s tou vám pomůže náš dnešní článek a receptové tipy v něm.

Možná vás překvapí, že takové občerstvení bude ve výsledku barevnější a tím pádem i lákavější než “klasické” varianty.

1)  Pomazánky a dipy 100x jinak

K pečivu, křupavým krekrům, tyčinkám nebo zelenině je obvykle zvykem připravit různé pomazánky a dipy. Ty nikdy nesmí chybět.

Zaměřte se na čerstvé nezrající sýry s nižším obsahem tuku (žervé, Lučina, ale i cottage) nebo bílý jogurt. Naopak s tavenými sýry, máslem nebo majonézou spíše šetřete.

Nejen vegany pak potěšíte hummusem a dalšími rostlinnými pomazánkami.

A jakými recepty se blýsknout?

2)  Nestárnoucí klasika: obložené talíře

I tak “obyčejná” věc, jako je obložený talíř, může být nevšedním kulinářským zážitkem. Nekvalitní salám nebo majonézové saláty ale nečekejte. S přípravou talíře si pořádně vyhrajte: zařaďte kvalitní suroviny, nezapomeňte ani na barvy a křupavý element.

Jak na to?

ozdobou a taky nepostradatelnou součástí je zelenina. Využijte jejích různých barev a tvarů: ředkvičky na půlky, mrkvové nebo okurkové hranolky, křupavé listy salátu. Nebojte se ani tepelně upravené zeleniny: skvělá je třeba grilovaná cuketa či žampiony, pečená řepa nebo dýně.

  • tučnější sýry a šunky nakombinujte s jejich méně tučnými variantami
  • bokem nachystejte celozrnné či žitné pečivo, přidat můžete i křupavé krekry a tyčinky
  • k namáčení zeleniny se výborně hodí lehké jogurtové a tvarohové dipy, které jsme zmínili výše.

3)  Efektivní dezerty do skleniček a jednoduché sušenky

Nebojte, ani na milovníky sladkých receptů jsme nezapomněli. Dezerty do skleniček jsou prostě skvělé! Krásně vypadají, skvěle chutnají a nemusíte se zabývat dalším krájením nebo porcováním. Stačí jen popadnout lžičku a pustit se do nich.

Kupované sušenky, které často obsahují příliš cukru nebo nevhodného cukru vyměňte za ty doma upečené. Jsou jednoduché na přípravu, a kromě pohoštění pro návštěvu se také hodí jako svačina do práce nebo školy. V tom případě je stačí doplnit mléčným výrobkem: bílým jogurtem nebo kefírem.

4)  Domácí zmrzlina a nanuky

Blížící se léto se bez osvěžení v podobě zmrzlin a nanuků neobejde. A vlastně ani nemusí. Už dávno totiž neplatí, že zmrzlina nebo nanuk jsou výživové “hříchy”. Naopak se může jednat o vhodný dezert po rodinném obědě. Z nutričního hlediska jsou skvělé např. tvarohové či jogurtové zmrzliny a nanuky.

Pokud chcete mít jistotu, že jsou vaše zmrzliny opravdu zdravé, vyrobte si je doma. Nebojte se, není to nic složitého. Stačí si pořídit formičky na nanuky a pustit se do domácí výroby. Fantazii se meze nekladou, vykouzlit můžete sorbety, nanuky i smetanové pochoutky. Pokud mezi návštěvníky bude nějaký vegan, určitě ho potěšíte svěží meruňkovou zmrzlinou. Děti i dospělí si určitě pochutnají i na jahodových nanucích v čokoládě.

Zdravé občerstvení může být zábavné a velmi chutné. Skvělé je na něm i to, že si na něm můžete pochutnat i ve chvíli, že se snažíte shodit nějaké to kilo.

 

 

 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte