Odkud pochází Boršč? Pokud tipujete, že z Ukrajiny, pak máte pravdu. My pro vás máme recept od Martiny Hladjuk, která se nechala inspirovat svou tchýní. Můžete se tak těšit na polévku jako od maminky. Základ je z masového vývaru, ale bez problému můžete udělat i vege verzi s vývarem zeleninovým.
Ukrajinský boršč
- snadné
- do 60 minut
- Polévky
3.6
7x hodnoceno
Postup
- Předem si připravte masový vývar. Doporučuji hovězí nebo z uzeného masa pro výraznější chuť. Vývar můžete připravit klasicky se zeleninou, ale stačí i pouze čistě z masa a soli.
- Zelí omyjte a nakrájejte na proužky a poté na kostky. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Zelí i brambory dejte do vývaru a spolu s bobkovým listem a novým kořením dejte vařit do změknutí zeleniny.
- Během toho si očistěte cibuli, petržel, mrkev i řepu. Vše opláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno, zbytek zeleniny nastrouhejte nahrubo.
- Ve větší pánvi si rozehřejte olej spolu s máslem a zpěňte cibulku. Dále přidejte postupně i nastrouhanou zeleninu a vše pozvolna opékejte několik minut. Poté přidejte i utřený nebo prolisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a zarestujte. Přidejte i ocet a opékejte, dokud se nevypaří štiplavá vůně. Poté může zlehka podlít vývarem a nechat krátce podusit, aby zelenina zcela změkla.
- Zeleninu přesuňte z pánve do hrnce s vývarem, zelím a bramborami. Poté přidejte i maso z vývaru. Společně krátce prohřejte (pokud byste déle vařili, červená barva by se mohla vyvařit) a nakonec přidejte nasekaný kopr a petrželku. Pokud jednu z bylinek nemáte rádi, zvolte tu druhou. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popř. kapičkou octa.
- Podávejte se zakysanou smetanou, která je pro finální chuť boršče zásadní.