Ukrajinský boršč

  • snadné
  • do 60 minut
  • Polévky

3.6

7x hodnoceno

Odkud pochází Boršč? Pokud tipujete, že z Ukrajiny, pak máte pravdu. My pro vás máme recept od Martiny Hladjuk, která se nechala inspirovat svou tchýní. Můžete se tak těšit na polévku jako od maminky. Základ je z masového vývaru, ale bez problému můžete udělat i vege verzi s vývarem zeleninovým.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Předem si připravte masový vývar. Doporučuji hovězí nebo z uzeného masa pro výraznější chuť. Vývar můžete připravit klasicky se zeleninou, ale stačí i pouze čistě z masa a soli.
  2. Zelí omyjte a nakrájejte na proužky a poté na kostky. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Zelí i brambory dejte do vývaru a spolu s bobkovým listem a novým kořením dejte vařit do změknutí zeleniny.
  4. Během toho si očistěte cibuli, petržel, mrkev i řepu. Vše opláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno, zbytek zeleniny nastrouhejte nahrubo.
  5. Ve větší pánvi si rozehřejte olej spolu s máslem a zpěňte cibulku. Dále přidejte postupně i nastrouhanou zeleninu a vše pozvolna opékejte několik minut. Poté přidejte i utřený nebo prolisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a zarestujte. Přidejte i ocet a opékejte, dokud se nevypaří štiplavá vůně. Poté může zlehka podlít vývarem a nechat krátce podusit, aby zelenina zcela změkla.
  6. Zeleninu přesuňte z pánve do hrnce s vývarem, zelím a bramborami. Poté přidejte i maso z vývaru. Společně krátce prohřejte (pokud byste déle vařili, červená barva by se mohla vyvařit) a nakonec přidejte nasekaný kopr a petrželku. Pokud jednu z bylinek nemáte rádi, zvolte tu druhou. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popř. kapičkou octa.
  7. Podávejte se zakysanou smetanou, která je pro finální chuť boršče zásadní.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte