Muffiny jsme si oblíbili asi úplně všichni. Připravujeme čokoládové, banánové nebo ovocné muffiny a jíme je k snídani i ke svačině. Vyzkoušejte zdravější variantu této snídaňové dobroty a připravte si špaldové muffiny s ovocem.
Snídaňové špaldové muffiny
- velmi snadné
- do 60 minut
- Svačiny, Snídaně
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Připravte si silikonové košíčky na muffiny. Ty můžete vyložit papírovými košíčky na muffiny (není nutné).
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Ve větší míse prošlehejte vejce, jablečné pyré, med, jogurt, olej a rozmačkaný banán.
- V jiné míse smíchejte suché ingredience kromě semínek.
- Následně k suché směsi postupně vmíchejte mokrou směs, přidejte ovoce a spojte do hladkého těsta.
- Těsto rozdělte do formiček, ještě posypejte semínky a vločkami. Pečte cca 25 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Nutriční tip
Aby se jednalo o vyváženou snídani nebo svačinu, muffiny doplňte zdrojem bílkovin, třeba bílým jogurtem. Jak ho vybrat? Základem je vybírat bílé, neochucené jogurty. Například ve 200 g balení čokoládového jogurtu se skrývají 4 kostky cukru. Lépe tedy uděláte, když si vyberete bílý jogurt a dochutíte ho např. ovocem, přidat můžete i čekankový sirup.
Pokud máte děti, stejné návyky budujte i u nich. Dalším kritériem by měl být obsah tuku. Vybírejte jogurty kolem 2,5–3,5 % tuku. Tučné smetanové jogurty kolem 10 % tuku možná lahodí vašim chutím, ale obsahují méně bílkovin a tím i vápníku, který se na bílkoviny váže.