Pečené kuře se zeleninou z jednoho plechu

  • velmi snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Pečené kuře patří k nejoblíbenějším jídlům. Není se čemu divit, je poměrně rychle hotové a jeho příprava je velmi jednoduchá. Když k němu navíc přidáte i zeleninu a šoupnete do trouby, máte celý oběd nebo večeři hotovou za chvilku.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na 3 porce
  • Horní kuřecí stehna s kostí a kůží 8 ks
  • Olivový olej extra panenský 4 lžíce
  • Aceto balsamico 2 lžíce
  • Česnek balený 2 stroužek
  • Sůl
  • Pepř
  • Sušený tymián 1 lžíce
  • Rozmarýn 1 lžíce
  • Batáty 1 ks
  • Růžičková kapusta 250 g
  • Jablko 1 ks
  • Dýně hokkaido 0.5 ks
  • Červená cibule 1 ks

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 220 °C.
  2. Smíchejte 2 lžíce oleje, balsamico, bylinky a česnek. Touto směsí potřete kuře, osolte, opepřete a nechte chvíli odpočinout.
  3. Neoloupaný batát nakrájejte na menší kostky nebo kolečka. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na půlměsíčky. Dýni hokkaido nakrájejte na menší klínky a cibuli na silnější plátky.
  4. Na hlubší plech nebo pekáček rovnoměrně rozložte zeleninu a jablko. Zakápněte zbývající lžící oleje, osolte, opepřete a promíchejte.
  5. Navrch dejte připravené kuře a pečte cca hodinu do zlatova. Během posledních pár minut můžete troubu přepnout na funkci gril: kuře bude zlatavější a křupavé.
Gusto tipy: O pozitivních účincích zeleniny v jídelníčku vás určitě přesvědčovat nemusíme. Nicméně opakování je matka moudrosti, ve zkratce si tedy připomeňme, že je bohatá na vitaminy, minerální látky a antioxidanty.
Denně byste měli sníst zhruba 400 g zeleniny – to odpovídá např. velké okurce, dvěma středním paprikám, třem rajčatům či jejich kombinaci. Sníst doporučené množství zeleniny v létě není žádný problém. S aktuální sezonou ale možná řešíte, jak si zeleninu v jídelníčku udržet. Nebojte se proto zařadit sezónní pečenou zeleninu, přidejte ji do omáček nebo zkuste zeleninu kvašenou.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte