Kuřecí řízek s bramborovým salátem

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody

4.8

4x hodnoceno

Tradiční štědrovečerní večeře? Řízek se salátem! Ale tentokrát jsme se ho rozhodli ji připravit trochu jinak – zdravěji. Tuhle klasiku si jistě rádi dají i ti, kteří dbají na štíhlou linii. Tak co, dáte přednost klasickému smaženému řízku, nebo vyzkoušíte něco nového?

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Salát
  • Vařené brambory 500 g
  • Batáty 200 g
  • Mrkev 150 g
  • Čerstvý hrášek 150 g
  • Červená řepa 100 g
  • Jablko 1 ks
  • Kapary 60 g
  • Červená cibule 1 ks
  • Hladkolistá petržel 1 hrst
  • Jogurt bílý 100 g
  • Šťáva z limetky 2 lžička
  • Hrubozrnná hořčice 10 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Na maso
  • Kuřecí řízky 500 g
  • Česnek balený 1 stroužek
  • Čerstvé mléko plnotučné
  • Kukuřičné lupínky 85 g
  • Bílý sezam 15 g
  • Lahůdkové droždí 30 g
  • Grilovací koření
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá BIO vejce 6 ks M 1 ks
  • Celozrnno-špaldová mouka 100 g

Postup na řízky

  1. Kuřecí prsa očistěte a přes noc naložte do mléka s prolisovaným česnekem v ledničce. 
  2. Druhý den maso osušte, dobře osolte, opepřete a obalte v mouce, vyšlehaném vajíčku a na závěr rozdrcených kukuřičných lupíncích smíchaných se sezamem, lahůdkovým droždím a grilovacím kořením. 
  3. Dejte na pečící papír a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut při teplotě 170 °C. 

Postup na salát

  1. Ingredience na salát si ideálně připravte den předem. Uvařte brambory ve slupce doměkka. Mezitím uvařte v dobře osolené vodě na kostičky nakrájenou mrkev s hráškem na skus, jakmile se začnou vařit, po 2–3 minutkách zkontrolujte.
  2. V průběhu vaření v troubě upečte na půl nakrájený batát a na silnější proužky nakrájenou a oloupanou řepu, kterou osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem a pečte při teplotě 200 °C zhruba 20 minut.
  3. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky spolu s batáty a řepou, přimíchejte hrášek, mrkev, kapary a najemno nakrájenou červenou cibuli.
  4. Salát dochuťte jogurtem, solí, pepřem, petrželkou a limetkovou šťávou a hořčicí.
  5. Nechte vychladit. Podávejte ideálně s čerstvě upečenými křupavými řízečky.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte