Jemné jidáše s citronovou kůrou
- střední
- více než 60 minut
- Vege & vegan, Snídaně, Dezerty a sladká jídla, Svačiny
3.9
29x hodnoceno
Postup
- Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte.
- Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
- Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte.
- Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek.
- Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
- Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti.
- Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.