Velikonoční minimazance

  • velmi snadné
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla

3.2

25x hodnoceno

Tak jako k Vánocům patří vánočka, tak k Velikonocům patří mazanec. Tato tradiční pochoutka je na přípravu velmi jednoduchá, zvládne ji proto i naprostý začátečník. Připravte si doma měkoučké, luxusně nadýchané minimazance, které jsou lehké jako obláčky.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uděláme důlek, nalijeme 250 ml vlažné smetany (ne horké), nadrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. 
  2. Poté přisypeme zbytek cukru, promícháme, přidáme 2 vejce a jeden bílek a vymísíme v nelepivé těsto. Ke konci můžeme přidat předem spařené a slité rozinky.
  3. Přikryjeme mokrou utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 90 minut kynout. 
  4. Poté rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme bochánky a vyskládáme s odstupy na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut dokynout. 
  5. Mezitím rozpálíme troubu na 175 °C, bochánky potřeme pomocí mašlovačky rozkvedlaným žloutkem s lžící mléka a posypeme plátky mandlí.
  6. Pečeme cca 20–30 minut do zlatova a propečena. Pokud by bochánky příliš rychle zezlátly, můžeme je v průběhu pečení přikrýt shora alobalem a dopéci takto.
  7. Necháme téměř vychladnout na plechu a podáváme – nejlépe chutnají čerstvé.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte