Malý velikonoční mazanec plněný krémem a rebarborovým rozvarem
- náročnější
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
4.3
4x hodnoceno
Postup:
- Do vlažného mléka přidejte 2 lžíce cukru, rozdrobte droždí, lehce zaprašte moukou a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- Zbytek mouky prosejte a smíchejte se solí, cukrem, trochou strouhaného muškátového oříšku a kůrou z citronu.
- Do sypké směsi přimíchejte žloutky, rozpuštěné máslo a na závěr kvásek.
- Těsto pořádně propracujte vařečkou nebo rukou, alespoň 5 minut. Do těsta přidejte sušené rozinky a nasekané pistácie.
- Těsto zaprašte moukou a nechte kynout v míse pod utěrkou do dvojnásobného objemu, asi 1 až 1,5 hodiny.
- Nakynuté těsto prohněťte, aby se narušily vzduchové bubliny uvnitř, a rozdělte na cca 7 dílků. Záleží na výsledné velikosti mazanců, my použili dílky o váze přibližně 190 g.
- Z každého dílu vytvarujte bochánek, který můžete vložit do jakékoliv vhodné formičky. Nechte je ještě aspoň 15 minut kynout.
- Následně je potřete žloutkem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10 minut na 180 °C, poté ještě jednou potřete žloutkem a zasypte nasekanými pistáciemi.
- Dopečte dohněda 5 až 10 minut.
- Hotové mazance rozřízněte podélně na dvě části. Spodní část potřete krémem a zakápněte rebarborovým rozvarem. Na závěr přiklopte vrchní částí.
Postup krém:
- Smetanu nejprve vyšlehejte dotuha.
- Tvaroh smíchejte s ricottou, poté přidejte vyšlehanou smetanu, dochuťte cukrem a šťávou z citronu.
- Dejte vychladit do lednice.
Postup rozvar:
- Rebarboru nejprve očistěte od listů, pracovat budete jen se stonky. Pokud jsou opravdu mladé a čerstvé, můžete je rovnou nakrájet na kousky.
- Starší a vzrostlejší raději nejprve spařte horkou vodou a oloupejte.
- Připravenou rebarboru podlijte vodou a nechte dusit 10 minut v hrnci s hřebíčkem, cukrem a šťávou z citronu.
- Poté hřebíček vylovte, dochuťte špetkou skořice, rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu (mixéru) a po uvaření nechte vychladit.
GUSTO TIP:
POKUD VÁM ZBYDE KRÉM, MŮŽETE MAZANCE POTŘÍT DOKOLA A OBALIT V PISTÁCIÍCH.