Připravte si doma klasickou polévku, bez které by husí hody zkrátka nebyly kompletní. Husí kaldoun podle Honzy Punčocháře vám jistě bude chutnat. Podle receptu uvaříte 10 porcí.
Husí kaldoun
- střední
- více než 60 minut
- Polévky, Masové recepty
5.0
1x hodnoceno
Postup
- Husí skelety omyjte, osušte a nasekejte na menší kusy.
- Troubu rozehřejte na 220 °C, skelety jemně osolte a 20 minut pečte dozlatova. Upečené skelety vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, nechte dojít k varu, vařte 2 minuty a postupně sbírejte pěnu, která se bude dělat na povrchu vývaru.
- Potom plamen zmírněte na minimum, vložte rozpůlenou cibuli, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, libeček, divoké koření, hladkolistou petržel a vývar táhněte 3 hodiny.
- Potom do vývaru vložte řádně omyté vnitřnosti a táhněte další hodinu. Následně vývar přeceďte přes síto, zredukujte na potřebnou sílu a dochuťte solí.
- Na knedlíčky rozmixujte játra, vmíchejte rozdrcený česnek, majoránku, vejce, sůl, pepř a postupně přidávejte strouhanku tak, aby bylo možné knedlíčky tvarovat. Rukama vyválejte stejně velké knedlíčky a odložte je.
- Z polohrubé mouky, vajec a soli vytvořte husté, hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.
- Na pomoučněném vále vyválejte tenký plát, nakrájejte ho na širší pruhy, nechte zaschnout alespoň 30 minut a následně nožem krájejte tenké nudličky.
- Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na másle, přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a zarestujte.
- Zalijte bílým vínem, nechte vyvařit, přidejte vývar, nakrájené vnitřnosti a obranné skelety, syrové knedlíčky a zavařte.
- Dále do polévky vložte nudličky, 2 minuty povařte a na závěr polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu dle chuti a posypte nasekanou petrželkou.