Husí kaldoun

  • střední
  • více než 60 minut
  • Polévky, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Připravte si doma klasickou polévku, bez které by husí hody zkrátka nebyly kompletní. Husí kaldoun podle Honzy Punčocháře vám jistě bude chutnat. Podle receptu uvaříte 10 porcí.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Husí skelety omyjte, osušte a nasekejte na menší kusy.
  2. Troubu rozehřejte na 220 °C, skelety jemně osolte a 20 minut pečte dozlatova. Upečené skelety vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, nechte dojít k varu, vařte 2 minuty a postupně sbírejte pěnu, která se bude dělat na povrchu vývaru.
  3. Potom plamen zmírněte na minimum, vložte rozpůlenou cibuli, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, libeček, divoké koření, hladkolistou petržel a vývar táhněte 3 hodiny.
  4. Potom do vývaru vložte řádně omyté vnitřnosti a táhněte další hodinu. Následně vývar přeceďte přes síto, zredukujte na potřebnou sílu a dochuťte solí.
  5. Na knedlíčky rozmixujte játra, vmíchejte rozdrcený česnek, majoránku, vejce, sůl, pepř a postupně přidávejte strouhanku tak, aby bylo možné knedlíčky tvarovat. Rukama vyválejte stejně velké knedlíčky a odložte je.
  6. Z polohrubé mouky, vajec a soli vytvořte husté, hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.
  7. Na pomoučněném vále vyválejte tenký plát, nakrájejte ho na širší pruhy, nechte zaschnout alespoň 30 minut a následně nožem krájejte tenké nudličky.
  8. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na másle, přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a zarestujte.
  9. Zalijte bílým vínem, nechte vyvařit, přidejte vývar, nakrájené vnitřnosti a obranné skelety, syrové knedlíčky a zavařte.
  10. Dále do polévky vložte nudličky, 2 minuty povařte a na závěr polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu dle chuti a posypte nasekanou petrželkou.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte