Svatomartinská husa patří k jedné z nejoblíbenějších podzimních tradic. Máme pro vás recept na kompletní slavnostní oběd, který si klidně můžete připravit doma. Knedlíky, husí stehna a brusinkové zelí jistě zvládne i začínající kuchtík. Příprava je však trochu časově náročnější, tak na nic nečekejte a pusťte se do toho.
Svatomartinská husa s brusinkovým zelím a bramborovými knedlíky
- Hlavní chody, Masové recepty
1.0
1x hodnoceno
Postup na husu
- Husí stehna dejte den před pečením do menšího pekáčku, osolte, okmínujte, přidejte větvičky tymiánu či rozmarýnu a nechte přes noc v lednici odpočinout.
- Před pečením lehce rozehřejte sádlo a maso zalejte sádlem tak, aby bylo úplně ponořené a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 130 °C na 4 hodiny.
- Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
- Před podáváním pak předehřejte troubu na 230 °C na gril, dejte stehna na plech a takto zprudka opečte 15 minut, husa získá krásnou zlatou barvu a křupavou kůži.
Posup na zelí
- Zelí podlijte v hrnci červeným vínem, přidejte 2 lžíce cukru, 3 hřebíčky (lze vynechat).
- Přiveďte k varu a duste přikryté 15 minut.
- Mezitím na pánvičce na lžíci sádla pozvolna opečte 1 cibuli nadrobno, jakmile začne zlátnout, přidejte 1 lžíci cukru, míchejte, cibulka zlehka zkaramelizuje.
- Přidejte ji k zelí, nastrouhejte 1 menší syrovou bramboru, vmíchejte skleničku brusinek, nechte 5 minut provařit a odstavte.
Postup na zjednodušené bramborové knedlíky
- 1 kg brambor nakrájejte na menší kousky, uvařte zcela do měkka v osolené vodě s kmínem. Poté brambory sceďte, zasypte 200 g dětské krupičky a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Nechte vychladnout.
- Pak dejte vařit dostatek vody do většího hrnce. K bramborám přidejte 1 vejce, špetku soli a 200 g polohrubé mouky.
- Uhněťte rukama rychle v těsto, když se moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, aby knedlíčky zůstaly krásně kypré.
- Z těsta vytvarujte 4 tlusté hady, krájejte na kousky a ty v dlaních zaoblete na knedlíčky velikosti cca pingpongového míčku.
- Vařte na dvě várky ve vařící vodě, cca 4–6 minut, dle velikosti.
- Jakmile vyplavou, jsou hotové, postupně okapané přendávejte do mísy s máslem, vždy prokružte, aby se knedlíčky lehce máslem potřely a neosychaly.