Svatomartinská husa s brusinkovým zelím a bramborovými knedlíky

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

2.3

3x hodnoceno

Svatomartinská husa patří k jedné z nejoblíbenějších podzimních tradic. Máme pro vás recept na kompletní slavnostní oběd, který si klidně můžete připravit doma. Knedlíky, husí stehna a brusinkové zelí jistě zvládne i začínající kuchtík. Příprava je však trochu časově náročnější, tak na nic nečekejte a pusťte se do toho.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Husa
  • Husí stehna 3 ks
  • Husí sádlo 500 g
  • Sůl
  • Kmín
  • Tymián
  • Zelí
  • Červené kysané zelí 500 g
  • Červené víno 150 ml
  • Krystalový cukr 3 lžíce
  • Celý hřebíček 3 ks
  • Cibule bílá 1 ks
  • Brusinky lesní 1 balení
  • Knedlíky
  • Brambory B 1 kg
  • Sůl
  • Kmín
  • Dětská krupice 200 g
  • Čerstvá BIO vejce 6 ks M 1 ks
  • Polohrubá mouka 200 g
  • BILLA Bio máslo

Postup na husu

  1. Husí stehna dejte den před pečením do menšího pekáčku, osolte, okmínujte, přidejte větvičky tymiánu či rozmarýnu a nechte přes noc v lednici odpočinout.
  2. Před pečením lehce rozehřejte sádlo a maso zalejte sádlem tak, aby bylo úplně ponořené a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 130 °C na 4 hodiny.
  3. Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
  4. Před podáváním pak předehřejte troubu na 230 °C na gril, dejte stehna na plech a takto zprudka opečte 15 minut, husa získá krásnou zlatou barvu a křupavou kůži. 

Posup na zelí

  1. Zelí podlijte v hrnci červeným vínem, přidejte 2 lžíce cukru, 3 hřebíčky (lze vynechat).
  2. Přiveďte k varu a duste přikryté 15 minut.
  3. Mezitím na pánvičce na lžíci sádla pozvolna opečte 1 cibuli nadrobno, jakmile začne zlátnout, přidejte 1 lžíci cukru, míchejte, cibulka zlehka zkaramelizuje.
  4. Přidejte ji k zelí, nastrouhejte 1 menší syrovou bramboru, vmíchejte skleničku brusinek, nechte 5 minut provařit a odstavte.

Postup na zjednodušené bramborové knedlíky

  1. 1 kg brambor nakrájejte na menší kousky, uvařte zcela do měkka v osolené vodě s kmínem. Poté brambory sceďte, zasypte 200 g dětské krupičky a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Nechte vychladnout.
  2. Pak dejte vařit dostatek vody do většího hrnce. K bramborám přidejte 1 vejce, špetku soli a 200 g polohrubé mouky.
  3. Uhněťte rukama rychle v těsto, když se moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, aby knedlíčky zůstaly krásně kypré.
  4. Z těsta vytvarujte 4 tlusté hady, krájejte na kousky a ty v dlaních zaoblete na knedlíčky velikosti cca pingpongového míčku.
  5. Vařte na dvě várky ve vařící vodě, cca 4–6 minut, dle velikosti.
  6. Jakmile vyplavou, jsou hotové, postupně okapané přendávejte do mísy s máslem, vždy prokružte, aby se knedlíčky lehce máslem potřely a neosychaly.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte