Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

3.3

3x hodnoceno

Jedním ze dnů v roce, který si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, se kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup husa konfit

  1. Stehna osolte a rozehřejte v hrnci sádlo.
  2. Vložte na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu a bobkovým listem.
  3. Stehna zcela ponořte do sádla.
  4. Rozehřejte troubu na 120 °C a nechte zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké.
  5. Před podáváním dejte do trouby pod gril prudce zezlátnou kůži.

Postup karamelizované zelí

  1. Na másle nechte pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí.
  2. Poté přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
  3. Zelí vymačkané od šťávy přidejte k cibulce, nakrájejte na menší kousky jablko, podlejte trochou vody, zaprašte moukou a duste 15 minut.
  4. Podle chuti můžete dokyselit šťávou ze zelí.

Postup špekové knedlíky

  1. Slaninu a housky nakrájejte na kostky.
  2. Na pánev dejte nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečte kostičky housky.
  3. V misce si smíchejte mléko s vejci, podle chuti osolte.
  4. Vmíchejte část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložte orestované housky se slaninou.
  5. Nechte odpočinout a prosáknout housky.
  6. V případě potřeby ještě těsto zahustěte zbytkem mouky. Na závěr přidejte trochu petrželky.
  7. Vytvořte knedlíky o velikosti zatnuté dlaně.
  8. Vařte v osolené vodě 10–15 minut.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte