Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Masové recepty

4.5

2x hodnoceno

Jedním ze dnů v roce, který si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, se kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup husa konfit:

  1. Stehna osolte a rozehřejte v hrnci sádlo.
  2. Vložte na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu a bobkovým listem.
  3. Stehna zcela ponořte do sádla.
  4. Rozehřejte troubu na 120 °C a nechte zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké.
  5. Před podáváním dejte do trouby pod gril prudce zezlátnou kůži.

Postup karamelizované zelí:

  1. Na másle nechte pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí.
  2. Poté přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
  3. Zelí vymačkané od šťávy přidejte k cibulce, nakrájejte na menší kousky jablko, podlejte trochou vody, zaprašte moukou a duste 15 minut.
  4. Podle chuti můžete dokyselit šťávou ze zelí.

Postup špekové knedlíky:

  1. Slaninu a housky nakrájejte na kostky.
  2. Na pánev dejte nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečte kostičky housky.
  3. V misce si smíchejte mléko s vejci, podle chuti osolte.
  4. Vmíchejte část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložte orestované housky se slaninou.
  5. Nechte odpočinout a prosáknout housky.
  6. V případě potřeby ještě těsto zahustěte zbytkem mouky. Na závěr přidejte trochu petrželky.
  7. Vytvořte knedlíky o velikosti zatnuté dlaně.
  8. Vařte v osolené vodě 10–15 minut.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte