Hovězí kofty s mátovo-koprovým dipem a lehkým salátem

  • střední
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

5.0

1x hodnoceno

Chystáte se grilovat, ale na burger už nemáte chuť? Vyzkoušejte si na grilu připravit hovězí kofty se zeleninovým salátem. Tahle pochoutka je doma v Řecku, a díky tomu se můžete na chvilku přenést zpátky na dovolenou k moři.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na 2 porce
  • Hovězí mleté maso 300 g
  • Nasekaná petržel 1 hrst
  • Cibule bílá 1 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Čerstvé oregáno 1 lžička
  • Drcený kmín 1 lžička
  • Sůl
  • Pepř
  • Minerální voda 70 ml
  • Dřevěné špejle
  • Salát
  • Římský salát 1 ks
  • Jarní cibulka 2 ks
  • Okurka salátová 0.5 ks
  • Kopr sekaný 1 hrst
  • Bílý vinný ocet
  • Olivový olej extra panenský
  • Sůl
  • Domácí dip
  • Smetanový bílý jogurt 100 g
  • Čerstvá máta 1 snítka
  • Čerstvý kopr 1 snítka
  • Citrónová šťáva 0.5 ks
  • Olivový olej extra panenský
  • Sůl

Postup

1. Špejle namočte na 30 minut do studené vody, aby se následně na grilu nebo v troubě nepálily.
2. Cibuli, česnek a petržel nasekejte nahrubo a společně v mixéru rozmixujte.
3. V míse smíchejte hovězí maso s petrželovou směsí, přidejte drcený kmín, oregano, sůl a pepř podle chuti a minerální vodu. Vše zpracujte do kompaktní hmoty a nechte alespoň 15 minut odpočinout v lednici.
4. Navlhčenou rukou si odeberte zhruba 50–60 gramů masové směsi a na špejli tvarujte menší šišky.
5. Maso pečte na grilu, na středně vysokém žáru, zhruba 10–15 minut a průběžně otáčejte. Nebo můžete kofty péct v troubě, vyhřáté na 180 °C, zhruba 25–30 minut, v polovině pečení je nezapomeňte otočit.
6. Mezitím si připravte salát. Omyjte listy římského salátu, nasekejte na tenké proužky a v míse smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou, okurkou a nasekaným koprem. Ochuťte vinným octem, olivovým olejem a solí a vše společně promíchejte.
7. Připravte si dip. Do misky dejte zhruba 100 g smetanového jogurtu, přidejte nasekané lístky máty a nasekaný kopr, šťávu z ½ citrónu, zhruba dvě lžíce olivového oleje a sůl. Opět promíchejte.
8. Kofty servírujte se salátem, dipem, můžete přidat nakládanou cibuli a pečivo dle své volby.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte