Poctivý hamburger z hovězího je hvězdou snad každé grilovačky. A pokud mu nechybí křupavá slanina, salát a skvěle ochucená omáčka, nemůžete zkrátka šlápnout vedle. Na takový se totiž budou stát pořádné fronty! Vyzkoušejte recept od Honzy Punčocháře a rozmazlujte své hosty.
Hovězí hamburger
- střední
- do 60 minut
- Hlavní chody, Masové recepty
3.3
64x hodnoceno
Postup:
- Hovězí maso dejte do misky, osolte a opepřete. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do masa.
- Přidejte najemno nasekaný rozmarýn, pepř, trochu soli a všechno propracujte. Utvořte stejně placaté kusy masa.
- Rozpalte gril a grilujte na stupeň medium cca 3 minuty z každé strany. Opečené burgery odložte odpočívat do tepla.
Postup omáčka gribiche:
- Mezitím si připravte omáčku gribiche. Nasekejte najemno cibulku, okurky cornichons, kapary, vejce natvrdo, kerblík a pažitku.
- Přidejte majonézu a promíchejte se solí a pepřem.
Postup domácí bulky:
- Předehřejte si mléko na 45 °C, přidejte cukr, droždí a 50 g hladké mouky.
- Promíchejte a kvásek nechte v teple vzejít. Zbytek mouky prosypte přes síto, přidejte vejce, žloutek, 80 g rozpuštěného másla a sůl.
- Dejte do hnětacího stroje společně s kváskem a vyhněťte v hladké těsto. Nejlepší je těsto nechat kynout do druhého dne pomalu přikryté v lednici.
- Poté vyjměte, nechte v teple nakynout. Těsto rozdělte na čtyři porce a vytvořte čtyři stejné bulky.
- Dejte je na pečicí papír a znovu nechte vykynout. Potřete žloutkem a posypte sezamem. Pečte při 190 °C 18 až 20 minut.
Dokončení:
- Na gril vraťte burgery, anglickou slaninu a rozpůlené bulky. Mezi grilováním si nakrájejte rajčata a připravte ledový salát.
- Zeleninu nejdříve ochuťte citronovou šťávou a solí.
- Do opečené bulky nakonec skládejte omáčku gribiche, ledový salát, maso, křupavou slaninu, rajčata. Na závěr přiklopte horní stranou bulky.