Domácí kimči

  • střední
  • více než 60 minut
  • Předkrmy

4.6

773x hodnoceno

Už jste někdy zkoušeli domácí kimči? Tato typická korejská specialita se během podzimních dnů rozhodně hodí. Je pikantní, nabitá živinami a famózními chutěmi. Příprava je sice trochu časově náročnější, ale ten výsledek!

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Pekingské zelí 2 ks (laicky čínské)
  • Mořská sůl jemná 70 g
  • Jarní cibulka 4 ks
  • Mrkev 200 g
  • Voda 200 ml
  • Chilli pasta
  • Korejské chilli vločky Goču 40 g
  • Zázvor 15 g (očištěný)
  • Česnek 4 stroužky
  • Vločky z tuňáka Bonito 50 g
  • Cibule sladká 1 ks
  • Krupicový cukr 20 g
  • Rybí omáčka 25 ml

Postup:

  1. Zelí nakrájejte na širší proužky nebo nudle. Nasolte a nechte stát 1–3 hodiny. Slijte vzniklou tekutinu, opláchněte a nechte okapat 20 minut.
  2. Mezitím si očistěte a nakrájejte ostatní zeleninu. Všechno kromě jarní cibule, mrkve a vody rozmixujte tyčovým mixérem do pasty.
  3. Nechte 15 minut odstát. Zelí s pastou smíchejte s jarní cibulí a nakrájenou mrkví.
  4. Směs zelí dejte do kvasného hrnce (nebo do větších sklenic s gumovým těsněním, perfektně vymytých) a umačkejte, abyste vymačkali přebytečný vzduch.
  5. Vodou vypláchněte misku od pasty a tekutinu nalijte na kimči.
  6. Veškerá pevná hmota musí být pod hladinou láku. A nyní je třeba kimči zatížit, například malou mističkou/talířkem a kamínkem.
  7. Naložené kimči nechte při pokojové teplotě 3–7 dní fermentovat (záleží, jak moc ho chcete mít kyselé, přesný čas je těžké stanovit).
  8. Poté přesuňte do lednice. V lednici se fermentace zpomalí, nikoliv zastaví. Tam pak vydrží i 2 týdny.

GUSTO TIP:

NA PROMÍCHÁNÍ PASTY SE ZELÍM POUŽIJTE JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE.

kimci_rijen.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte