Už jste někdy zkoušeli domácí kimči? Tato typická korejská specialita se během podzimních dnů rozhodně hodí. Je pikantní, nabitá živinami a famózními chutěmi. Příprava je sice trochu časově náročnější, ale ten výsledek!
Domácí kimči
- střední
- více než 60 minut
- Předkrmy
4.5
2x hodnoceno
Postup:
- Zelí nakrájejte na širší proužky nebo nudle. Nasolte a nechte stát 1–3 hodiny. Slijte vzniklou tekutinu, opláchněte a nechte okapat 20 minut.
- Mezitím si očistěte a nakrájejte ostatní zeleninu. Všechno kromě jarní cibule, mrkve a vody rozmixujte tyčovým mixérem do pasty.
- Nechte 15 minut odstát. Zelí s pastou smíchejte s jarní cibulí a nakrájenou mrkví.
- Směs zelí dejte do kvasného hrnce (nebo do větších sklenic s gumovým těsněním, perfektně vymytých) a umačkejte, abyste vymačkali přebytečný vzduch.
- Vodou vypláchněte misku od pasty a tekutinu nalijte na kimči.
- Veškerá pevná hmota musí být pod hladinou láku. A nyní je třeba kimči zatížit, například malou mističkou/talířkem a kamínkem.
- Naložené kimči nechte při pokojové teplotě 3–7 dní fermentovat (záleží, jak moc ho chcete mít kyselé, přesný čas je těžké stanovit).
- Poté přesuňte do lednice. V lednici se fermentace zpomalí, nikoliv zastaví. Tam pak vydrží i 2 týdny.
GUSTO TIP:
NA PROMÍCHÁNÍ PASTY SE ZELÍM POUŽIJTE JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE.