Čočka na kyselo se zastřeným vejcem

  • velmi snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře

3.2

780x hodnoceno

Podle tradice se na Nový rok vaří v mnoha domácnostech. Talíř čočky by vám totiž měl zajistit, že se vás budou držet po celý následující rok peníze. Pojistěte si tedy bohatství s čočkou na kyselo se zastřeným vejcem.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Čočku předem namočte a nechte nabobtnat alespoň 1 hodinu. Poté uvařte do měkka, na závěr osolte.
  2. Oravskou slaninu nakrájejte na kostky a opečte v hrnci či pánvi na lžíci oleje. Po chvíli přidejte také nakrájenou cibuli a opečte společně dozlatova. Malou část odeberte bokem na servírování. 
  3. Opečenou slaninu smíchejte s uvařenou čočkou a promíchejte. Připravte rychlou jíšku – na rozehřáté pánvi smíchejte máslo s moukou, jakmile se vše propojí, přidejte do čočkové směsi a pár minut provařte. Ochutnejte, případně dochuťte solí, pepřem, můžete přidat i česnek.
  4. K servírování připravte ještě zastřená vejce – do misky nalijte studenou vodu a pár lžic octa. Rozklepněte vejce a nechte 5 minut stát. V hrnci přiveďte vodu k mírnému varu, vlijte vejce a vařte 4 minuty, poté vejce vytáhněte.
  5. Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem a kyselými okurkami.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte