Novoroční čočka s uzenou kýtou
- snadné
- více než 60 minut
- Hlavní chody
3.7
40x hodnoceno
Postup:
- Uzené maso vložte do vroucí vody. Přidejte kořenovou zeleninu s cibulí, koření, česnek, libeček a trochu osolte.
- Na mírném plameni vařte asi 1 hodinu a pomocí naběračky sbírejte pěnu.
- Vývar přeceďte a dochuťte. Maso nakrájejte na plátky a vraťte do vývaru, aby zůstalo teplé.
Postup červená čočka:
- Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibulku hezky dozlatova. Přidejte půlku červené čočky a lehce zalijte scezeným vývarem z kýty.
- Přidejte loupaná rajčata, třtinový cukr, majoránku, hořčici a na plátky nakrájený česnek.
- Podlévejte podle potřeby vývarem z uzeného masa a vařte cca 15 minut (čočku rozvařte, aby tak vytvořila základ a nemuseli jste už zahušťovat moukou).
- Přidejte zbytek suché čočky, znovu trochu zalijte vývarem a duste na skus.
- Mezitím si na pánvi připravte volská oka.
- Na závěr vmíchejte do čočky na kostičky nakrájené okurky a trochu láku z okurek. Tím zastavíte var.
- Hotovou čočku servírujte s plátky vepřové kýty, volským okem a cibulkou smaženou na sádle.
GUSTO TIP:
Vývar z uzeného masa můžete použít jako základ pro omáčku, pod maso nebo třeba do houbového kuby a dalších skvělých pokrmů. Nebo dochutit solí a pepřem podle libosti a podávat jako polévku např. s kroupami a zeleninou.