Novoroční čočka s uzenou kýtou

  • snadné
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody

3.7

41x hodnoceno
Těšíte se na tradiční novoroční čočku? My pro vás máme něco lehce neotřelého. Červenou čočku s plátky kvalitní uzené kýty Vocílka, vylepšenou volským okem a smaženou cibulkou. A proč? Tento druh luštěniny totiž nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Díky receptu od Honzy Punčocháře se navíc obejdete bez mouky na její zahuštění.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Uzené maso vložte do vroucí vody. Přidejte kořenovou zeleninu s cibulí, koření, česnek, libeček a trochu osolte.
  2. Na mírném plameni vařte asi 1 hodinu a pomocí naběračky sbírejte pěnu. 
  3. Vývar přeceďte a dochuťte. Maso nakrájejte na plátky a vraťte do vývaru, aby zůstalo teplé.

Postup červená čočka:

  1. Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibulku hezky dozlatova. Přidejte půlku červené čočky a lehce zalijte scezeným vývarem z kýty.
  2. Přidejte loupaná rajčata, třtinový cukr, majoránku, hořčici a na plátky nakrájený česnek.
  3. Podlévejte podle potřeby vývarem z uzeného masa a vařte cca 15 minut (čočku rozvařte, aby tak vytvořila základ a nemuseli jste už zahušťovat moukou).
  4. Přidejte zbytek suché čočky, znovu trochu zalijte vývarem a duste na skus.
  5. Mezitím si na pánvi připravte volská oka. 
  6. Na závěr vmíchejte do čočky na kostičky nakrájené okurky a trochu láku z okurek. Tím zastavíte var.
  7. Hotovou čočku servírujte s plátky vepřové kýty, volským okem a cibulkou smaženou na sádle. 

GUSTO TIP:

Vývar z uzeného masa můžete použít jako základ pro omáčku, pod maso nebo třeba do houbového kuby a dalších skvělých pokrmů. Nebo dochutit solí a pepřem podle libosti a podávat jako polévku např. s kroupami a zeleninou.

novorocni-cocka_punchochar_listopad.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte