Butter chicken

  • velmi snadné
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

4.7

982x hodnoceno

Milujete indickou kuchyni? Pak musíte vyzkoušet indickou specialitu butter chicken. Příprava sice chvilku trvá, ale výsledek stojí za to. Také už se vám sbíhají sliny při pomyšlení na tuhle pochoutku? Tak rychle do kuchyně a rozehřát troubu.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Na 3 porce
  • Kuřecí prsa s kostí bez kůže 500 g
  • Sůl
  • Marináda
  • Jogurt smetanový 250 g
  • Česnek balený 3 stroužky
  • Zázvor 10 g
  • Skořice 0.5 lžičky
  • Koriandrový prášek 1 lžička
  • Koření madras 2 lžičky
  • Kurkuma 1 lžička
  • Omáčka
  • BILLA Bio máslo 2 lžíce
  • Skořice 1 ks
  • Celý hřebíček 4 ks
  • Cibule bílá 0.5 ks
  • Koriandrový prášek 0.5 lžička
  • Koření madras 2 lžičky
  • Kurkuma 1 lžička
  • Rajčatová passata 9 lžic
  • Smetana ke šlehání 250 ml
  • Zakysaná smetana 1 lžíce
  • BILLA Bio máslo 1 plátek
  • Sůl

Postup

  1. Maso očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
  2.  V pekáči smíchejte suroviny na marinádu – bílý jogurt, utřený nebo prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, mletou skořici, mletý koriandr, koření madras a kurkumu.
  3. Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a pečte nepřikryté při vysoké teplotě – 230–250 °C zhruba 20–25 minut. (Maso si lze i předem naložit a nechat odpočinout v lednici).
  4. Zatímco se maso peče, připravte si základ pro omáčku. Ve středním až větším hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte při mírném teplotě máslo. Do másla vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
  5. Přidejte najemno nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Dále pokračujte přidáním zbývajícího koření – koriandru a koření madras a kurkumy. Krátce opékejte, dokud se opět koření nerozvoní a nerozvine se jeho chuť.
  6. Přidejte rajčatovou passatu/pyré a opět orestujte. Poté zalijte smetanou a nechte velmi pozvolna probublávat. Dejte si však pozor, aby se omáčka nezačala příliš redukovat, pak by bylo potřeba přidat další tekutinu, v tomto případě smetanu.
  7. Jakmile bude maso upečené, přendejte ho i s veškerým výpekem do omáčky. Na mírném ohni nechte omáčku vařit dalších zhruba 15 minut.
  8. Nakonec po odstavení z plotny, můžete přimíchat lžíci zakysané smetany nebo jogurtu, plátek másla a vše dle potřeby dochutit solí.
  9. Podávejte s basmati rýží nebo domácím indickým chlebem naan.

 

Gusto tipy:

Pokrm můžete dozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Popř. kousky chilli nebo kapkou smetany.

U tohoto typu pokrmů se nesmíte bát koření a opravdu jim nešetřit. Uváděné lžičky jsou spíše větší lžičky. Často ještě omáčku nakonec dochucuji přidáním koření, které ale je potřeba pak nechat v omáčce ještě povařit. 

Koření madras

Kupuji směs koření s tímto složením: koriandr, kurkuma, hořčice, pískavice, kajenský pepř, hřebíček, celer, paprika, pepř, cibule, česnek, fenykl, bobkový list. Díky tomuto koření je omáčka tak skvělá! Doporučuji si jej koupit, popř. namíchat.

Alternativou může být směs koření garam masala s přidáním kurkumy. Garam masala ale navíc obsahuje i výrazný římský kmín, který třeba mě osobně nechutná.

Další možností zůstat pouze u koriandru, kurkumy a přidat tohoto koření do omáčky více. Stejně tak bych přidala i přímo do omáčky česnek, špetku mleté papriky, pepře, bobkový list nebo další ze zmíněného koření ze směsi, které máte doma.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte