Boloňské špagety s červenou čočkou

  • střední
  • do 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře, Masové recepty

4.8

914x hodnoceno

Patříte k milovníkům špaget s boloňskou omáčkou? Pak rozhodně musíte vyzkoušet naši boloňskou omáčku s červenou čočkou. Skvělé na ní je kromě chuti i to, že si ji můžete dát klidně i s bramborem nebo rýží.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nasekejte nadrobno. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Ve středně velkém hrnci nebo vysoké pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibuli. Přidejte i pórek a kořenovou zeleninu a restujte při střední teplotě 5–10 minut, dokud zelenina lehce nezkaramelizuje.
  3. Zeleninu shrňte na strany hrnce (můžete ji dát i stranou do misky) a přidejte maso (můžete přidat i tuk, pokud je potřeba). Maso rozmělněte vařečkou a opečte důkladně ze všech stran. Pracujte při vyšší teplotě. 
  4. Přidejte česnek a lehce orestujte tak, aby se rozvoněl.
  5. Dále zalijte základ červeným vínem a nechte jej zredukovat.
  6. Přidejte bobkový list, nové koření a špetku soli.
  7. Pokud jste dali zeleninový základ stranou, dejte jej zpět do hrnce. Přidejte rajčatovou passatu a zalijte vývarem. Přikryjte hrnec poklicí a mírném ohni nechte probublávat asi 25–30 minut.
  8. Čočku důkladně propláchněte (nebo si ji můžete předem i krátce namočit) a přidejte po uplynutí této doby do hrnce. Pokud by se tekutina více vypařila, přidejte vývar. Promíchejte a opět přikryjte poklicí. Vařte cca 15 minut, dokud nebude čočka zcela měkká. Pokud by po uvaření byla omáčka opět příliš hustá, přidejte vývar, passatu, popř. vodu z těstovin.
  9. Hotovou omáčku dochuťte lžící másla, čerstvě mletým pepřem a solí. 
  10. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu a hotové je promíchejte s omáčkou. Podávejte s jemně nastrouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.
  11.  Podávat můžete ale i s vařenou pohankou, rýží nebo pečenými bramborami či batáty.

 

Gusto tipy:

Doporučuji si omáčku rozdělit. Jednu polovinu smíchat se špagetami a ihned podávat, druhou polovinu schladit a uchovat v lednici. Pak můžete omáčku podávat právě s bramborami nebo pohankou jako takové ragú. Seshora zastrouhat čedarem a doplnit avokádem. Omáčka bude fajn i v tortille spolu s avokádem, zakysanou smetanou, chilli a čedarem.

S mletým masem se třeba nakládat se zvýšenou opatrností při dodržování zásad zacházení s potravinami. Doporučuji maso zpracovat ideálně v den, kdy bylo zakoupeno. Ihned po příchodu domů jej dát do lednice. Maso je lepší nezamrazovat a pokud by k tomu došlu, rozmrazovat buď jedině v lednici nebo ve studené vodě, která by se měla každou zhruba půl hodinu vyměnit. 

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte