Pohanková kaše s ovocným rozvarem

  • velmi snadné
  • do 30 minut
  • Vaříme do 30 min, Vege & vegan, Recepty

3.3

4x hodnoceno

Pohanka je téměř zázračnou surovinou! Přečtěte si o ní pár informací a zkuste recept na tuto skvělou pohankovou kaši s ovocným rozvarem!

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup:

  1. Pohankové vločky dejte spolu se všemi ingrediencemi na kaši do menšího hrnce a zahřejte.

  2. Na nízký výkon pomalu vařte, dokud kaše hezky nezhoustne na ideální konzistenci.

  3. Ihned servírujte s kouskem másla, lžičkou oříškového másla, ovocným rozvarem a restovanými semínky.

Ovocný rozvar:

  1. Ovocný rozvar je skvělý na doplnění snad každé kaše. V zásadě stačí kousek snad jakéhokoli ovoce, který dáte na pánev a hezky prohřejete. K suššímu ovoci přidejte kousek másla. To šťavnaté zase naopak pustí šťávu, kterou je třeba zredukovat na konzistenci omáčky.

  2. Do rozvaru můžete přidat koření, špetku soli, u kyselejšího ovoce bude třeba lehce dosladit pár kapkami javorového sirupu. Také můžete kombinovat čerstvé méně sladké ovoce a doplnit o kousek marmelády.

Restovaná semínka:

  1. Když restujete semínka nebo klidně i oříšky, v závěru přidejte špetku soli a trošku javorového sirupu. V rychlosti semínka v sirupu obalte, krátce ještě udržujte na střední výkon.

  2. Semínka přesuňte na talíř nebo kousek pečícího papíru a nechte vychladnout. Za pár minut se promění na krásně chrastící a křupavé zkaramelizované ozdoby každé kaše nebo třeba salátu.

ZNÁTE POHANKU?

Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Je významným zdrojem rutinu (jinak také vitaminu P), který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci a podporuje vstřebávání vitamínu C. Nejvíce je ho ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi, vitaminu E a skupiny B.

influe_kitchenette_brezen-duben-kase.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte