Jemné jidáše s citronovou kůrou

  • střední
  • více než 60 minut
  • Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně, Vege & vegan

3.9

29x hodnoceno

Pečete doma z kynutého těsta? Jestli se už teď chystáte na velikonoční hodování, určitě vás bude bavit recept na famózní jidáše.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte.
  2. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít.
  3. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte.
  4. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek.
  5. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu.
  6. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti.
  7. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.

Gusto_jaro_jidase.jpg

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte