Barevný řecký salát s fetou a cizrnou

  • velmi snadné
  • do 30 minut
  • Saláty, Vege & vegan

1.0

2x hodnoceno

Letní měsíce doslova lákají k lehkým zeleninovým jídlům. Připravili jsme pro vás proto recept na skvělý řecký salát, na kterém si jistě pochutnáte. Podávat ho můžete ke grilovanému masu nebo jako hlavní chod s pečivem.

Suroviny

Počet osob

-
+
  • Salát
  • Okurka salátová 2 ks
  • Paprika žlutá 1 ks
  • Cherry rajčata větvičková 2 hrnky
  • Červená cibule 1 ks
  • Cizrna v plechovce (BILLA Bio) 1 ks
  • Černé olivy Kalamata 0.5 hrnku
  • Feta 0.5 hrnku
  • Zálivka
  • Řecký jogurt bílý 0.3 hrnku
  • Extra panenský olivový olej 1 lžíce
  • Citrónová šťáva 1 lžíce
  • Citronová kůra 1 lžička
  • Česnek 1 stroužek
  • Čerstvý kopr
  • Hladkolistá petržel
  • Čerstvá máta
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  1. Nejprve připravte zálivku. Pečlivě smíchejte řecký jogurt, olivový olej, citronovou šťávu a kůru, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl. Dochuťte podle potřeby. Odložte do lednice, dokud nebudete mít připravený zbytek.
  2. Nakrájejte okurku, žlutou papriku, cherry rajčata, červenou cibuli a přidejte okapanou cizrnu z plechovky.
  3. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na základ salátu. Přidejte i zálivku a pečlivě promíchejte.
  4. Nechte v lednici odpočinout alespoň 10 minut, chutě se tak lépe propojí.
  5. Podávejte jako lehkou přílohu třeba ke grilovanému masu.

Tip nutriční terapeutky:

denně byste měli sníst zhruba 400 g zeleniny – to odpovídá např. velké okurce nebo 2 středním paprikám, 3 rajčatům nebo jejich kombinaci. V letních měsících to obvykle není problém. Nejlepší je kombinovat různé druhy zeleniny v průběhu celého dne. Ideální je, pokud je zelenina součástí každého slaného jídla.

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte