Citrusové plody používáme třeba na ochucení vody nebo do salátu. Věděli jste ale, že šťavnaté pomeranče můžete použít i jako jednu ze základních surovin právě tohoto dortu. Vytvořte pro své přátele nezapomenutelný pomerančový zážitek.
Dort s pomeranči
- náročnější
- více než 60 minut
- Předkrmy, Dezerty a sladká jídla, Svačiny, Snídaně
4.8
4x hodnoceno
Postup
- Omyjte pomeranč, vložte ho do hrnce s vodou a vařte asi 20 minut.
- Vodu z hrnce slijte, přilijte novou a vařte pomeranč dalších 15 minut.
- Vodu opět slijte, pomeranč rozkrojte napůl, a jakmile vychladne, zbavte ho semínek a vložte do mixéru i se slupkou.
- Pomeranč rozmixujte a nechte úplně vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C a dvě kulaté formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte máslo s cukrem do krémové pěny a za stálého šlehání postupně přidávejte vejce, jedno po druhém.
- Přidejte vanilku a rozmixovaný pomeranč.
- V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek a vše přidejte do tekuté směsi.
- Důkladně promíchejte, těsto nalijte do obou připravených forem a vložte do trouby do stejného patra.
- Pečte asi 25 minut při 180 °C.
- Propečenost zkontrolujte špejlí, pokud je po zapíchnutí a vytažení suchá, korpusy jsou hotové.
- Vytáhněte je z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitrím si připravte krém.
- Smíchejte mascarpone s moučkovým cukrem, přidejte vanilku, med a rum.
- Vše lehce promíchejte a poté přidejte smetanu ke šlehání.
- Polovinu hotového krému rozetřete na spodní korpus, položte na něj druhou část dortu a zbývající krém rozetřete na horní díl.
- Ozdobte uvařenou a vychladlou pomerančovou kůrou.
Tip
Před přípravou nechte máslo a mascarpone hodinu odpočívat při pokojové teplotě – bude se s nimi snáze pracovat.