Ještě donedávna by si nikdo nedokázal představit dort z mrkve, ale dnes už je všechno jinak! Tento fenomén pronikl do řady světových kuchyní a další mrkvové dezerty přicházejí raketovou rychlostí. A ikdyž tomu možná nevěříte, mrkvový dort je opravdovou lahůdkou.
Mrkvový dort
- náročnější
- více než 60 minut
- Dezerty a sladká jídla
0.0
0x hodnoceno
Postup
- Připravte si všechny ingredience a nechte je odležet v pokojové teplotě.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience (hladká mouka, ořechy, koření, prášek do pečiva, soda, pomerančová kůra).
- Do sypké směsi udělejte důlek a do něj vlijte našlehaná vejce, postupně je zapracujte.
- Přidejte olej, med, mrkev a sirup a vypracujte hutné těsto.
- Nalejte do dortové formy o průměru 26 cm, vyložené pečicím papírem. Pečte 1 hodinu při 175 °C.
- Mezitím si připravte náplň. Smetanu vyšlehejte s cukrem. Zapracujte do ní máslo a sýr.
- Po vychladnutí dort podélně dvakrát rozřízněte a na spojení pater použijte jednu třetinu polevy.
- Zbývající polevou potřete celý dort. Strany a povrch posypejte kokosem. Mladé mrkve vydrhněte kartáčkem, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Seřízněte špičky a kus natě a zbylé části rozmístěte po obvodu dortu. Měly by vypadat jako mrkve zasazené v dortu.