Italská jídla jsou pověstná tím, že často pracují se základními surovinami, ale výsledek je ohromující. Jak se říká "v jednoduchosti je krása". U receptu na domácí focacciu z kvásku to platí dvojnásob. Upečte si doma toto tradiční pečivo a vylepšete ho voňavým rozmarýnem nebo šťavnatými olivami.
Domácí focaccia s rozmarýnem nebo olivami
- střední
- více než 60 minut
- Předkrmy, Přílohy, Vaříme ze 7 surovin
3.4
54x hodnoceno
Postup:
- V míse smíchejte cukr, rozdrobené droždí a zalijte vlažnou vodou.
- Nechte na teplém místě, aby vzešel kvásek: ideální teplota na kynutí je 30 °C, zabere to cca 20minut.
- Poté postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo a zdvojnásobilo objem.
- Jakmile bude těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Můžete je lehce zakápnout olivovým olejem, aby se s nimi lépe pracovalo.
- Do jednoho bochánku zapracujte nakrájený rozmarýn a do druhého olivy nakrájené na kolečka. Od každého si nechte trochu na závěr.
- Z bochánků rukou vytvořte dvě silnější placky, zakápněte olivovým olejem, posypte je mořskou solí, rozetřete a promačkejte, aby se olej spojil se solí a těstem.
- Na závěr placky dozdobte zbylým rozmarýnem a olivami.
- Placky dejte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 10–12 minut na 220–250 C°.
- Poté je nechte vychladnout, až poté můžete focacciu krájet.
GUSTO TIP:
DO TĚSTA MŮŽETE PŘIDAT I DALŠÍ BYLINKY NEBO SUŠENÁ RAJČATA.
SKVĚLÝM MÍSTEM PRO KYNUTÍ TĚSTA JE TŘEBA LEHCE PŘEDEHŘÁTÁ TROUBA, SPORÁK NEBO TOPENÍ.