Šlehačková vánočka s medovou krustou

  • náročnější
  • více než 60 minut
  • Vege & vegan, 4 roční období, Recepty

0.0

0x hodnoceno

Chystáte se letos na domácí vánočku? Vyzkoušejte tento recept od Markéty v troubě, díky smetaně ke šlehání je těsto neskutečně jemné, vláčné a ani trochu suché. Množství pro 4 osoby odpovídá jedné poctivé vánočce, takže pokud chcete jednou tolik, stačí si naklikat správné množství. ;)

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. V hrnku ohřejte smetanu (ať je jen vlažná, ne horká), nadrobte do ní čerstvé droždí a přidejte lžíci cukru.
  2. Jemně poprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Mezitím si odvažte mouku do větší misky, po okrajích posolte a uprostřed udělejte důlek.
  4. Vlijte do něj vzešlý kvásek, od středu párkrát promíchejte, přidejte žloutky, zbytek cukru a změklé máslo.
  5. Pokud chcete i rozinky a uhněťte těsto (pokud máte robota, usnadněte si práci).
  6. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Poté rozdělte na prameny, zapleťte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Nechte ještě 40 minut kynout na plechu pod utěrkou, následně pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.
  8. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Propečenost zkontrolujte špejlí.
  9. Po vytažení ihned potřete rozpuštěným máslem s medem a nechte vychladnout.

TIP: Nejlépe chutná s plátky studeného másla a potřená marmeládou.

influ_prosinec_vanocka.jpg

Sdílejte