Domácí vánočka s mandlemi
- náročnější
- více než 60 minut
- Snídaně, Dezerty a sladká jídla
3.4
31x hodnoceno
Postup:
- Mouku dejte do mísy a uprostřed udělejte důlek.
- Do něj rozdrobte kostku droždí, lehce pocukrujte a nalijte trochu vlažného mléka.
- Počkejte 5–10 minut, než vzejde kvásek.
- Jakmile vzejde, přidejte vejce, sůl, máslo o pokojové teplotě, vanilkový cukr, kůru z citronu a zbytek cukru s mlékem.
- Vše spojte postupným vypracováváním do pevného těsta a v průběhu přidejte rozinky.
- Těsto ve tvaru bochníku přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 1–1,5 hodiny.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndejte ho na plochu a rozdělte na devět stejných dílků. Ty poté rozválejte na cca stejně dlouhé provázky.
- Ze čtyř upleťte spodní patro, ze tří prostřední a z posledních dvou smotejte vrchní patro.
- Propletence postupně skládejte na sebe a vše uchyťte zeshora párátkem.
- Upletenou vánočku potřete vajíčkem, zasypte mandlemi a dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 °C na 45 minut.
GUSTO TIP:
Kdo chce, může rozinky předem namočit na cca půl hodinky do rumu.