Hospodská klasika z hovězího masa, kterou si stejně poctivě zvládnete připravit i bez problému doma. Španělský ptáček s rýží má své kouzlo a nejeden milovník české kuchyně na něj nedá dopustit. Co vy? Zkuste recept podle Honzy Punčocháře!
Španělský ptáček: česká klasika
- střední
- více než 60 minut
- Hlavní chody
3.3
32x hodnoceno
Postup:
- Hovězí zadní nakrájejte na 6 stejně velkých plátků přes vlákno. Pomocí paličky naklepte přes potravinářskou fólii na velmi tenké plátky.
- Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa dejte anglickou slaninu nebo špek, nakládanou okurku, párek, na měsíčky nakrájenou cibuli a celé vejce uvařené natvrdo.
- Vše důkladně zabalte, utáhněte a kuchyňským provázkem svažte. Znovu osolte a opepřete. Do pekáče dejte lžíci sádla a nechte ho rozpálit.
- Zprudka opečte maso po všech stranách a vyndejte ho z pekáče zpět na talíř. Do tuku po opečených ptáčcích přidejte lžíci sádla a orestujte na něm cibulku nakrájenou nahrubo.
- Rovnou do základu přidejte snítky tymiánu a cibulku restujte dotmava, zakápněte vodou a znovu restujte. To vše opakujte až 5krát, než je cibulka dokonale orestovaná. Do pekáče vložte ptáčky.
- Zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby na 140–150 °C cca na 2 až 3 hodiny. Po upečení vyndejte ptáčky z pekáče.
- Omáčku v něm zredukujte, přidejte mouku, zarestujte a podlijte vývarem. Provařte aspoň 30 minut.
- Nakonec omáčku propasírujte, aby byla dokonale hladká. Dochuťte pepřem. Z ptáčků odstraňte provázek a vraťte je zpět do pekáče a prohřejte.
- Ptáčky přelijte omáčkou a můžete podávat s rýží.