Slaný trhací chlebíček

  • střední
  • více než 60 minut
  • Hlavní chody, Večeře

3.2

5x hodnoceno

Už jste slyšeli o hitu poslední doby – trhacím chlebíčku? Naplnit ho můžete svými oblíbenými náplněmi, a pak už jen trhat a trhat. Náš chlebíček je obdobou populárního monkey bread, který bývá často připravován ve sladké verzi.

Suroviny

Počet osob

-
+

Postup

  1. Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte. Nasypte sušené droždí, špetku cukru, přilijte vlažné
  2. mléko, promíchejte. Přidejte 2 žloutky a rozpuštěné máslo nebo olivový olej. Vymiste hladké
  3. těsto (v robotu, domácí pekárně nebo ručně), pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte trošku
  4. mouky navíc. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut.
  5. Mezitím si nakrájejte slaninu na kostky a opečte na pánvi.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na podsypaném válu na obdélník cca 30x50 cm. Náplň zvolte dle
  7. chuti. Například můžete celou plochu potřít pestem, posypat nastrouhaným cheddarem a na kostky nakrájenou opečenou slaninou.
  8. Následně plát nožem rozřežte na 5 stejně širokých pruhů, ty naskládejte na sebe, vznikne jeden 5 patrový pruh. Ten rozřežte na 6 stejných obdélníků a nastojato za sebe naskládejte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček.
  9. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 40 minut odpočívat, poté potřete zbylým rozpuštěným máslem (s česnekem, s bylinkami, …), vložte do vyhřáté trouby na 175 °C a pečte cca 35 minut. Pokud získá požadovanou zlatavou barvu příliš brzy během pečení, přikryjte alobalem a dopečte.
  10. Upečený chlebíček po chvíli vyklopte na mřížku, nechte lehce vychladnout a ihned podávejte. Chlebík se „trhá“, tedy odděluje po jednotlivých částech.

Gusto tip:

Náplň lze obměňovat dle chuti, můžete zvolit náplň jako na pizzu, nebo potřít rozpuštěným máslem, posypat bylinkami, klasickým česnekem, přidat olivy, sušená rajčata, nebo naopak třeba zelí a uzené. Všechno chutná skvěle, základ je vždy něčím potřít (pesto, sugo, máslo, ...) a pak něčím posypat (sýr, šunka, ...).

Připravujeme nové recepty,
tipy na vaření a články

Můžete se o nich dozvědět mezi prvními!

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Sdílejte